Nemzetközi gazdaság

Fenntarthatatlan a román államadósság

A Román Nemzeti Bank vezetősége arra hívta fel a figyelmet egy jelentésben, hogy a bruttó hazai termékhez (GDP) mért 55 százaléknál nagyobb államadósság nem fenntartható Románia számára az államháztartás kiadási szerkezete miatt.

A román média pénteken idézte a központi bank jelentését, amely megállapította, hogy tavaly 12 százalékponttal nőtt az államadósság, amely az idén további 2,6 százalékponttal emelkedett, így április végén elérte a 49,9 százalékát. Emlékeztettek, hogy az elmúlt kilenc évben ez volt a leggyorsabb államadósság-növekedés. Hozzátették: az államadósság fenntarthatóvá tételéhez olyan kiadásokat kellene növelni, amelyek gazdasági szerkezeti átalakítást eredményeznek, és lehetővé teszik a jövőben az visszafizetését.

Fotó: Shutterstock

A jegybank szerint azonban jelenleg az államháztartás kiadási szerkezete azt mutatja, hogy a bérek és a nyugdíjakkal kapcsolatos kiadások aránya magas a bevételekhez képest. A román államadósság értéke abszolút értékben elérte az 526,7 milliárd lejt (1 lej 72,88 forint), ebből 16,79 milliárd lej volt a rövid lejáratú adósság, a többi közép- és hosszú távú tartozás.

Az államadósság legnagyobb része, 446,504 milliárd lej értékben, államkötvényekben testesült meg.

A hitelek jelentős részét a kormányzat vette fel, míg az önkormányzatok tartozása 15,774 milliárd lejre rúgott. A külföldi román államadósság a GDP 25,4 százalékát tette ki, és elérte a 267,22 milliárd lejt.

Románia államadósság központi bank
Kapcsolódó cikkek