Nemzetközi gazdaság

Lecsap több, mint ezer cégigazgatóságra a Fidelity

A több ezer nem amerikai vállalatban tulajdonos Fidelity International a menedzsmentek ellen szavaz az olyan cégekben, amelyek nem felelnek meg a környezetvédelmi sztenderdjeinek, illetve nincs elegendő női tagjuk.

A nagybefektetők, akik beszállnak egy cégbe, jobbára nem szavaznak a menedzsment újraválasztása ellen, a Fidelity International globális vagyonkezelő azonban ezt tervezi azon vállalatok esetében, amelyek nem felelnek meg fenntarthatósági elvárásainak - jelentette a Financial Times. 

 

A bűvös ESG hármas - a környezeti, társadalmi és vállalatirányítási fenntarthatóság - egyre nagyobb szerepet játszik abban, hogy a cégek milyen feltételekkel juthatnak finanszírozáshoz és üzletfelekhez, és ezt a folyamatot a szabályozók mellett vállalatok is igyekeznek gyorsítani, mint a Fidelity.

Fotó: Shutterstock

A bermudai, pembroke-i központú  Fidelity International 787 milliárd dollár értékű vagyont kezel, és mintegy négyezer vállalatban rendelkezik tulajdonrésszel. (Nem keverendő össze Fidelity Investments nevű, bostoni székhelyű alapítójával - a világ negyedik legnagyobb vagyonkezelőjével -, amelytől már évtizedek óta függetlenül működik, mégpedig az Egyesült Államokon kívüli területeken.) Ezekből több, mint ezer menedzsmentjére csaphat le a Fidelity jövőre, ha nem teljesítik a feltételeit: nem tesznek eleget a globális felmelegedés ellen, illetve a nemi diverzitás érdekében. 

A végén az igazgatóságokat kell felelősségre vonni

- idézte a brit lap Jenn Hui-Tant, a Fidelity International fenntartható befektetésekért felelős vezetőjét. "Ez az ő felelősségük."  

A környezetvédelmi szempontokat tekintve a célba vett cégek az üvegházhatású gázok jelentős kibocsátói, nincsen klímastratégiájuk, például nem fogalmaznak meg emissziócsökkentési célokat, netán nem is közlik, mekkora kibocsátásért felelősek. A jelenleg felmérhető helyzet alapján

a Fidelity Investments 300-400 vállalat menedzsmentjének az elmozdítására szavazhat a közgyűléseken klímavédelmi okokból.

Még több vállalatot büntetne a vagyonkezelő társadalmi okból, nevezetesen azért, mert nem teljesítik ajánlásait vezető testületeik nemi diverzitását tekintve. A Fidelity már most is az olyan igazgatóságok ellen szavaz, amelyekben nincs nő. A jövőben akkor is ezt teszi a fejlett piacokon, ha a nők aránya nem éri el a 30 százalékot. Engedékenyebb lesz az olyan piacokon, "ahol a nemi sztenderdek még fejlődőben vannak" - itt megelégszik a 15 százalékos női aránnyal is. Attól, hogy már hónapokkal előre szólnak, azt remélik, hogy az érintett cégek változtatásokat hajtanak végre - mondta Tan. A vagyonkezelő nem áll meg az igazgatóságoknál:

Japánban például épp egy olyan kampányt folytat, amelynek során azt is megtudakolják a cégektől,

milyen a nők részvétele a vezetői posztokon és az alkalmazottak közt, illetve milyen különbségeket tartanak fenn a férfiak és nők között a fizetésekben.

Fotó: Shutterstock

Amit a Fidelity tesz vagyonkezelői befolyását felhasználva, az nem újdonság, és terjedőben van. Megtette már a közelmúltban a Blackrock, a világ legnagyobb vagyonkezelője, és a globális tizenharmadik, a Legal and General Investment Management is. A Blackrock tájékoztatása szeerint 2021 júniusáig 1850 vállalatvezető ellen szavaztak az igazgatósági nem diverzitás hiánya miatt, és 255 esetben klímaaggályok okán. A múlt évben az Axa Investment Management jelentette be, hogy legalább egyharmados női részvételt követel meg az igazgatóságokban a fejlett országokban. Büntető szavazatokat helyezett kilátásba a feltörekvő piacokon és Japánban, ha legalább egy helynek,  vagy nagyobb létszámú igazgatóságban a helyek egytizedének, nem női tulajdonosa van.

A Schroders 2020-as globális befektetői felmérése szerint a résztvevők 47 százaléka környezetvédelmi megfontolásokból vonzódott az ESG befektetésekhez, 42 százalékuk szerint pedig ezek magasabb hozamot is biztosítanak. A Fidelity International a múlt héten tette közzé saját kutatását a témában. Azt találták, hogy a fenntarthatóságra cégek a múltban gyorsabban növelték az osztalékukat, mint a többiek.

gender Japán Fidelity International diverzitás ESG
Kapcsolódó cikkek