Nemzetközi gazdaság

Nem tud elég Szputnyikot gyártani Oroszország

Miután a Szputnyik V hatékonyságával és biztonságával kapcsolatos kételyek enyhültek, Oroszország a rendelések teljesítése terén ütközik nehézségekbe.

Hiába bíznak egyre többen az orosz fejlesztésű Szputnyik V oltóanyagban, és hiába a nemzetközi rendelések magas száma, egyre több a késve érkező szállítmány a Bloomberg összefoglalója szerint.

Fotó: Shutterstock

A héten Guatemala beszélt arról, hogy 8 millió dózist más forrásból szereznek be a kezdeti Szputnyik-szállítmány késését követően, azonban a vakcinák külföldi marketingjéért felelős orosz közvetlen tőkebefektetési alap szerint a szerződést csak módosították, ám nem törölték.

Az orosz vakcina különböző oltóanyagokat használ az első és a második oltáshoz, és kiderült, hogy a későbbi dózis gyártásának felpörgetése nehezebb, mint azt korábban gondolták.

Argentínában arról beszéltek, hogy a második adag csúszása veszélybe sodorhatja a gyártó által jelzett három hónapon belüli beadását a második oltásnak. Az ország szerdán jelentette be 20 millió adag Pfizer rendelését. Brazíliába sem érkezett meg a szerdára ígért 1,1 millió adag. Mexikó is csúszásokról számolt be, és Indiában is lassítja az oltási programot a második dózisok terén tapasztalható késlekedés. Az oroszok szerint a két oltás közötti idő biztonságosan növelhető 180 napig. 

Oroszország a tervek szerint 700 millió adagot exportált volna az oltóanyagból, melyet elsőként engedélyeztek a világon. Ez utóbbi miatt sok kritika is érte az orosz hatóságokat, mondván, túlságosan korai és kevés adaton alapul az engedélyezés. 

Azóta a vakcina hatékonynak és biztonságosnak bizonyult, ám a gyártási kapacitásokat, úgy tűnik, túlbecsülték.

Az oltóanyag marketingjéért és disztribúciójáért felelős alap ugyanakkor továbbra is tartja a 700 milliós exportcélt. Az alap július közepén megállapodást kötött a világ legnagyobb oltóanyaggyártójával, az AstraZenecát is licencalapon gyártó indiai Serummal, amitől évente 850 millió adag legyártását remélik. 

Ugyanakkor eddig mindössze 99,1 millió dózis Szputnyik oltást szállítottak le,

amiben a belföldön felhasznált adagok is benne vannak, és ez eltörpül a nyugati és kínai vakcinák mennyiségéhez képest.

Mindez az orosz vakcinadiplomácia kudarcát jelzi, amit rendkívül látványosan bizonyított múlt kedden az, amikor pont akkor érkezett 1,5 millió adag Moderna Tádzsikisztánba, amikor az országba látogatott az orosz hadügyminiszter, Szergej Sojgu. Ennek ellenére a 69 országban engedélyezett oltóanyagra 1,6 milliárd adagos rendelésállomány van érvényben az idei évben.

Szputnik V vakcina vakcinadiplomácia koronavírus oltás
Kapcsolódó cikkek