Nemzetközi gazdaság

A gyerekek fizetéséből emelnék a szülők nyugdíját Szlovákiában

A szlovák munkaügyi minisztérium közzétette a nyugdíjreform átfogó koncepcióját, amiről várhatóan szeptemberben tárgyal a parlament. A három legizgalmasabb eleme a következő: bevezeti az ún. szülői bónuszt, újra eltörli a 64 éves nyugdíjkorhatárt, viszont 40 ledolgozott munkaév után is lehet már nyugdíjba vonulni.

A szülői bónusz lényege, hogy azok a munkaviszonyban levő gyerekek, akik Szlovákiában dolgoznak, a nyugdíjas szüleiknek 2 évvel ezelőtti bérük 5 százalékát (akinek csak egyik szülője él, az 2,5 százalékát) átutalhatják nyugdíjként oly módon, hogy ezáltal a saját nyugdíjbefizetésüket nem kurtítják meg. Ilyen módon egy-egy nyugdíjas szülő havi 28-30 euró többletbevételhez juthatna. 

Fotó: Shutterstock

Ez a reform leginkább kritikus pontja, mivel a 2023-ban tervezett bevezetése esetén éves szinten 550-600 millió euróval kurtítja meg a nyugdíjfolyósító Szociális Biztosító bevételét. A kormánykoalíciós liberális SaS párt máris jelezte, nem támogatja ezt a külföldön egyelőre nem kipróbált megoldást, egyrészt deficitnövelő hatása, másrészt azért, mert a koncepciót bemutató Milan Krajniak munkaügyi miniszter ellentételezésként a legjobban keresők számára járuléknövelést tervez. 

Napjainkban a szociális járulékok befizetésének felső határa az országos átlagbér 7-szeresénél van megszabva, vagyis aki ennél is többet keres, az nagyobb járulékot már nem fizet be. Krajniak eltörölné e plafont, ami számítások szerint mintegy 150 millió euró többletbevételhez juttatná a Szociális Biztosítót, másrészt legalább 50 ezer magas keresetű (havi 7650 euró felett) számára növelné a járulékterheket.

A nyugdíjreform értelmében eltörölnék a 64 évben meghatározott nyugdíjplafont, amit a 2020-as parlamenti választás előtt fogadtatott el pánikszerűen a parlamenttel az akkori vezető kormánypárt, a Robert Fico vezette Smer. Az országos átlagéletkor emelkedésével párhuzamosan évente 4-6 héttel tolódott ki a ami napjainkban mintegy 62,5 év. Ha a koncepciót elfogadnák, akkor folytatódik a nyugdíjkorhatár kitolódása a 64 év elérését követően is, ami azt jelenti, hogy az 1967-ben vagy ennél későbben születettek csak 64 éves koruk után vonulhatnának öregségi nyugdíjba. A nők 1 felnevelt gyerek „jutalmaként” 6 hónappal hamarább mehetnek nyugdíjba, 2 gyerek esetében 12 hónappal, 3 vagy több gyerek esetében pedig 18 hónappal.

Milan Krajniak miniszter lehetővé tenné a 40 év munkaviszony utáni öregségi nyugdíjat is, viszont ebben az esetben minden egyes hónap a tényleges korhatár előtt 0,3 százalékkal csökkentené a nyugdíjat. 

A szaktárca számításai szerint évente mintegy 3000-4000 ember venné igénybe ezt a lehetőséget. Aki ilyen jellegű korkedvezményes nyugdíjba vonul, az emellett aktívan továbbra is dolgozhat. Szlovákiában egyébként az országos átlagos nagysága tavasszal lépte át az 500 eurót.

öregségi nyugdíj nyugdíjreform Szlovákia
Kapcsolódó cikkek