Nemzetközi gazdaság

Akár már októberben beindulhat a németországi Tesla gyár

Elon Musk a kereszténydemokrata párt kancellárjelöltjével találkozott a Tesla épülő németországi gyárában. A létesítmény még mindig nem szerezte meg az összes szükséges engedélyt az elinduláshoz.

Kis szerencsével akár októberben megkezdheti a gyártást a Tesla németországi gyára vezérigazgató szerint. Az üzletember mindezt a kereszténydemokrata kancellárjelölt, Armin Laschet társaságában mondta, amikor az meglátogatta az épülő gyárat – írja a Reuters.

Fotó: PATRICK PLEUL / dpa-Zentralbild/POOL / dpa Picture-Alliance via AFP

A gyár átadását a német bürokrácia hátráltatja, mellyel kapcsolatban Musk megjegyezte, hogy ha túl sok a helyi, nemzeti és európai szintű szabályozás, akkor végül nem lehet csinálni semmit. A gyárat környezetvédők abból a szempontból támadják, hogy ivóvíz védelmi területen, egy nemzeti park szomszédságában helyezkedik el, ám az ezzel kapcsolatos kérdéseken Musk csak nevetett:

Úgy néz ez ki mint egy sivatag?

– kérdezett vissza az újságíró kérdésére a milliárdos.

A Tesla vezérnek azonban lehet, hogy mégis csalódnia kell, hiszen a brandenburgi környezetvédelmi hatóságok egyelőre nem adtak zöld jelzést a gyártás beindítására, így az is lehetséges, hogy további késéssel kell számolni a gyár megnyitása kapcsán.

Laschet, aki a választási küzdelemben egyelőre hajszálnyival vezet csupán, miután egy felvételen nevetett, miközben az árvíz sújtotta német településeket látogatta, szintén a német bürokrácia nehézkességét emelte ki, mondván könnyebb valami új dolgot feltalálni, mint leszerelni a német bürokráciát.

Musk arra a kérdésre, hogy van-e valami tippje Laschet kampányának energizálására, a milliárdos arról beszélt, hogy épp most is energiát ad a politikusnak és hogy a Tesla új gyára is az energiáról, különösen a fenntartható energiáról szól és reméli, hogy a németek ebből inspirációt merítenek.

Németország Elon Musk Armin Laschet Tesla
Kapcsolódó cikkek