Nemzetközi gazdaság

Elszabadult az infláció Törökországban

Törökországban az éves infláció júliusban a várakozásokat meghaladó 18,95 százalékra emelkedett, ami éppen a jegybank irányadó kamatszintje alatt van. A bank ugyanakkor ígéretet tett arra, hogy az infláció felett tartja a kamatokat.

Törökországban a fogyasztói árak éves inflációja júliusban több mint kétéves csúcsára, 18,95 százalékra emelkedett, a júniusi 17,53 százalékról, ami meghaladja a 18,5 százalékos piaci várakozásokat, és éppen a jegybank irányadó, 19 százalékos kamatszintje alatt van. A várakozásoknál nagyobb áremelkedés egyre nagyobb nyomást gyakorol a jegybankra, hogy szigorúan tartsa a monetáris politikáját. A bank középtávon 5 százalékos célértékét tűzött ki.

A török statisztikai intézet szerint a fogyasztói árak havi alapon 1,8 százalékkal emelkedtek, szemben az elemzői konszenzusban szereplő 1,54 százalékkal, de valamivel lassabb ütemben, mint az előző hónapban, amikor 1,94 százalék volt a drágulás. 

Az emelkedést elsősorban az élelmiszer-, lakás-, étterem- és szállodai szektor hajtja.

Fotó: NurPhoto via AFP

Az elmúlt négy év nagy részében kétszámjegyű volt az éves mértéke, 2019 áprilisában pedig az elmúlt időszak legmagasabb szintjére, 26 százalékra emelkedett az árváltozás mértéke. 

Az az elmúlt hónapokban a líra gyengesége és a monetáris hitelesség megingása is emelte az inflációs nyomást, mely utóbbi elsősorban amiatt alakult így, mert Recep Tayyip Erdoğan török elnök márciusban váratlanul menesztette az elképzeléseivel ellentétes, szigorúbb monetáris politikája miatt az akkori jegybankelnököt, Naci Ağbalt. Mindez a márciusi, utolsó kamatemelést követően történt, akkor a piaci várakozásokkal szemben nem 100, hanem mindjárt 200 bázisponttal, 19 százalékra emelte a jegybank az irányadó kamatot, hogy megfékezze az infláció elszabadulását, noha akkor a ráta még „csupán” 15,6 százalékos volt. A bank akkor arra is ígéretet tett, hogy az infláció felett tartja a kamatokat. Ezzel szemben 

Erdoğan korábbi interjúkban többször is utalt arra, hogy a kamatok csökkentését várja a jegybanktól, ami a befektetői bizalomvesztéshez és a líra rekordmértékű leértékelődéséhez vezetett.

Haluk Burumcekci, a Burumcekci Consulting vezetője a Reutersnek elmondta, hogy a líra értékvesztése nélkül is 19–20 százalék körüli szintre emelkedhet az éves infláció a következő három hónapban, a csökkenés pedig csak az utolsó két hónapban várható. Ugyanakkor a legjobb esetben is 17–18 százalékos lesz az év egészében az árváltozás mértéke. Hozzátette, hogy amennyiben az áfa-kedvezményt szeptember végén nem hosszabbítják meg, az további 1 százalékos éves áremelkedést generálhat. Ezért az inflációs kilátások – véleménye szerint – az idén már nem teszik lehetővé a jegybanki kamatcsökkentést, így nem számít kamatváltozásra augusztusban és az azt követő üléseken sem. Annak ellenére sem, hogy a bank a múlt héten, 14,1 százalékra emelte az év végi inflációs előrejelzését – ami jóval a piaci várakozások alatti –, ugyanis a bank jelenlegi elnöke, Şahap Kavcıoğlu előrejelzése szerint az infláció jelentősen csökkenni fog a negyedik negyedévben.

Burumcekci előrejelzését támasztja alá, hogy a termelői árak 2018 októbere óta a legnagyobb mértékben, 44,92 százalékkal nőttek júliusban az előző év azonos hónapjához képest, 14 egymást követő hónap emelkedése után, de az ezt megelőző hónapban is 42,9 százalékos volt a költségek növekedése. Az árváltozást elsősorban a feldolgozóiparban tapasztalt 47,9 százalékos áremelkedés hajtotta. Havi szinten a termelői árak 2,46 százalékkal emelkedtek, ami némi lassulást jelent a júniusi 4,01 százalékos emelkedés után, de ez még kevés az inflációs aggodalmak enyhítésére.

termelői árak fogyasztói áremelkedés infláció Törökország monetáris politika
Kapcsolódó cikkek