Horvátország területe valójában nem képez egy egységet, ugyanis ahhoz, hogy eljussunk az adriai állam déli részén található Dubrovnikba és környékére, át kell haladnunk egy hét kilométer hosszú területen, amely Bosznia-Hercegovinához tartozik.

Mivel egy nem európai uniós tagországról van szó, a határellenőrzés nagyban megnehezíti a személy- és áruforgalmat.

Ahhoz, hogy megértsük, miként alakult ki ez a furcsa helyzet, több mint 300 évet kell visszautaznunk az időben, egészen az 1699-es karlócai békéig. Ekkor ugyanis az Oszmán Birodalomhoz került Neum városka és környéke, ezzel egyfajta ütközőzónát képezve az akkor még független Raguzai (Dubrovniki) és a Velencei Köztársaság között. Az ütközőzóna az Oszmán Birodalmon belül a boszniai pasa irányítása alá került, de nem volt ez másként Jugoszlávia szétesésének pillanatában sem. A probléma megoldására több ötlet is született, de az egyetlen járható út egy híd építése volt a Peljesac-félszigetnél, amely megkerüli a bosnyák partszakaszt.

Fotó: AFP

Az építkezést többször is el kellett halasztani forráshiány miatt, végül az EU beszállt a horvát mércével mérve gigaprojekt finanszírozásába.

A hidat a kínai China Road and Bridge Corporation építi, mintegy 420 millió euróért (150 milliárd forint), amelyet 85 százalékban az Európai Bizottság finanszíroz, a maradékot pedig az állami költségvetés fedezi.

A 2404 méter hosszú és 55 méter magas híd építése 2018-ban kezdődött, 550 kínai munkás és száz kínai mérnök bevonásával, és a vártnál jobb tempóban haladt, ezért szeptember helyett már most be tudták illeszteni a hídtest utolsó elemét a helyére, ezzel szárazföldi kapcsolatot teremtve az ország két része között.

Az első pillantásra szürreális magasságra a bosnyák fél tiltakozása miatt van szükség, akik ragaszkodtak hozzá, hogy olyan híd épüljön, amely alatt a legnagyobb hajók is elférnek, ha a neumi kikötőben szeretnének horgonyozni. A bosnyákoknak azért sem tetszik az új átkelő, mert így az ő tengerszakaszukat a turisták többsége nagy valószínűséggel elkerüli, ami nem tesz jót Neum gazdaságának. Horvátország miniszterelnöke, Andrej Plenkovic a híd utolsó elemének beillesztése után tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy a híd használata mindenki számára ingyenes lesz.