Nemzetközi gazdaság

Humanoid robotot ígér Elon Musk

A tervek szerint a jövő évben elkészülő prototípus alapvetően változtathatja meg a gazdaságot, ám ne feledjük, hogy a Tesla vezér hajlamos túlígérni magát.

A fizikai munka választás kérdése lesz a jövőben, ugyanakkor be kell vezetni a feltétel nélküli alapjövedelmet mondta a Tesla mesterséges intelligencia napján csütörtökön – számolt be róla a CNN.

Fotó: Science Photo Library

A milliárdos annak kapcsán beszélt erről, hogy bejelentette, a Tesla humanoid robotot tervez, melynek a prototípusa már jövőre elkészülhet. A tervek szerint az unalmas, repetitív és veszélyes feladatokat végezné a robot, azokat, melyeket az emberek a legkevésbé szeretnek csinálni. A robot arca egy képernyő lenne, ami hasznos információt jelenítene meg.

A Tesla vezér szerint mindez alapvetően változtatná meg a gazdaságot

de még nem most, mert ez a robot nem működik

– tette hozzá.

Musk szerint a robot az önvezető autók fejlesztésének kiterjesztéseként jöhet létre, ugyanazzal a számítógépes háttérrel és 8 kamerával tájékozódna, mint a vállalat autói. A robot 173 centiméter magas lenne és 55 kiló körüli lenne a súlya és 20 kiló körüli terhet lenne képes mozgatni és 8 kilométert fog tudni megtenni óránként. 

A milliárdos szerint apróbb feladatok ellátására is képes lenne, mint például egy csavar meghúzása vagy egy bevásárlás.

Musk ugyanakkor hajlamos elképesztő célok megfogalmazására, melyek később nem bizonyulnak igaznak, továbbá a vállalat autóinak önvezető szoftvere kapcsán is számos kérdés merült fel, többek között azok biztonságossága, illetve félrevezető hirdetése kapcsán.

Az üzletember szerint a robot barátságos lesz, ugyanakkor 

úgy lesz beállítva, hogy el lehessen futni előle és legyőzhető legyen az emberek által. 

Az azzal kapcsolatos kérdésekre, hogy mindez hogyan fog integrálódni a Tesla üzleti modelljébe, nem árult el részleteket.

Elon Musk robot mesterséges intelliencia Tesla
Kapcsolódó cikkek