Nemzetközi gazdaság

Kevesebben kértek segélyt az Egyesült Államokban

A munkanélküli segélyért folyamodók száma csökkent, a termelői árak viszont tovább emelkedtek az Egyesült Államokban.

Az Egyesült Államokban a múlt héten 375 ezer új segély iránti kérelmet nyújtottak be, ami megfelel a Reuters és a Dow Jones előzetes várakozásainak is. Az előző héten 387 ezer kérelem érkezett. Élesen csökkent az újonnan segélyért jelentkezők száma tavasz óta, amikor megnyílt az amerikai gazdaság, de az elmúlt hetekben megállapodott a 400 ezres szint közelében, vagyis messze meghaladja a koronavírus-járvány előtti 256 ezres átlagot. 

A munkaügyi minisztérium csütörtökön nyilvánosságra hozott adatai szerint a tartósan segélyen lévők száma 2,866 millióra csökkent július végére, ami tavaly március közepe óta a legalacsonyabb.

Fotó: JEWEL SAMAD

A tárca közölte a termelői árindexet is, és az adat azt mutatja, hogy az továbbra is magas maradhat, mivel a gazdaság talpra állása következtében nő a kereslet, míg változatlanul zavarok vannak az ellátási láncban. A termelői árak júliusban a várt 0,6 százalék helyett a júniusival megegyező egy százalékkal nőttek havi és 7,8 százalékkal éves bázison. Utóbbi esetében a piacok a júniusival azonos, 7,3 százalékos emelkedést vártak. A szolgáltatások költségei 1,1 százalékos nőttek, vagyis a legnagyobb mértékben a nyilvántartások 2009 decemberi kezdete óta.

termelői árak amerikai munkanélküliség
Kapcsolódó cikkek