Nemzetközi gazdaság

Kilencszáz euró felett a szegénységi küszöb Szlovákiában

A koronavírus világjárványa ellenére Szlovákiában csökkent a jövedelmi szegénység által érintettek aránya. Míg 2019-ben ez a lakosság 11,9 százalékát sújtotta, addig tavaly 11,4 százalékra esett vissza, derül ki a Szlovák Statisztikai Hivatal (SSÚ) legfrissebb felméréséből.

Szlovákiában az elmúlt évben abszolút számokban kifejezve 615 ezren éltek a szegénységi küszöb alatt, 23 ezerrel kevesebben az egy évvel korábbinál. 

A szegénységi küszöb az egyszemélyes háztartások esetében havi 435 euró, a 2 személyes háztartások kategóriájában 653 euró, míg a négyfős háztartások (2 felnőtt, továbbá két, 14 éven aluli gyermek) esetében 914 euró

 – mondta Jana Morhácová, a statisztikai hivatal szóvivője.

Fotó: Krizsán Csaba / MTI

A jövedelmi szegénység érthető módon leginkább az állástalanokat fenyegeti, akiknek az 56 százaléka tartozik ebbe a csoportba, szintén kiemelten veszélyeztetett kategóriába tartoznak a legalább 3 gyermeket nevelő családok és a gyermeküket egyedül nevelők, az idevágó mutató 34–37 százalék között mozog. A 18 évnél fiatalabb gyerekek 17 százaléka él olyan családban, amelynek a bevételei a szegénységi küszöb alatt tartózkodnak, míg a 65 év feletti nyugdíjasok csoportjában 9,5 százalék néz szembe jövedelmi szegénységgel. Erőteljes különbségek vannak az egyes régiók között is, Nyugat-Szlovákia négy megyéjében egyértelműen 10 százalék, azaz országos átlag alatti a szegények aránya. 

Konkrétan Pozsonyban a lakosság mindössze 3,7 százaléka él a szegénységi küszöb alatt, Trencsén és Nyitra megyében pedig 5,2 százalék, illetve 7,2 százalék a mutató. Ugyanakkor Kassa megyében 15,8, Eperjes megyében 17,2, és a délről Magyarországgal határos Besztercebánya megyében pedig egyenesen 18,3 százalék a szegények aránya.

Fotó: VLADIMIR SIMICEK / AFP

Ha az elmúlt 10 évet vizsgáljuk, mérsékelt javulás figyelhető meg a jövedelmi szegénység csökkenése terén. 2011-ben ugyanis még a lakosság 13 százaléka tartozott ebbe a kategóriába, ami 700 ezer főnek felel meg, ami 2017-re 12,7 százalékra mérséklődött (abszolút számokban 650 ezer főre). 

Az elmúlt 10 év során a háztartások nettó bevétele mintegy egyharmadával emelkedett, másrészt a kiadásaik is közel ugyanilyen arányban nőttek. Az elhúzódó járvány miatt azzal számolunk, hogy az anyagi deprivációval szembenézők száma átmenetileg újra emelkedhet

 – közölte Lenka Buchláková, a FinGO.sk pénzügyi társaság elemzője.

létminimum szegénység Szlovákia
Kapcsolódó cikkek