Nemzetközi gazdaság

Közel 100 ezren már feliratkoztak Elon Musk műholdas internetére

A SpaceX azok számára kínálna szélessávú internetet műholdon keresztül, akiket a hagyományos szolgáltatók nem érnek el. Egyre többen élnek is a lehetőséggel.

űrhajózási vállalata, a SpaceX nem csupán a NASA megbízásából szállít embereket és terhet a Nemzetközi Űrállomásra vagy a Jupiter holdjára, hanem gyors internet hozzáférést is kíván biztosítani azok számára, akikhez a hagyományos szolgáltatók nem érnek el. Ez utóbbi a cég Starlink nevű szolgáltatása, mely közel 30 százalékkal növelte előfizetői számát egy hónap alatt – írja a Business Insider.

Fotó: MARK GARLICK/SCIENCE PHOTO LIBRA / SPB / Science Photo Library via AFP

A cég 1650 műholdról sugároz internetet a földi felhasználók részére és július 29-én azt közölte az amerikai Szövetségi Kommunikációs Bizottsággal (FCC), hogy mintegy 90 ezer előfizetője van a Föld 12 országában. Miután Musk június 29-én még arról beszélt, hogy sikerült a felhasználók számában átlépni a "stratégiai jelentőségű" 69,420-as számot, ez azt jelenti, hogy egy hónap alatt 20 ezerrel sikerült a feliratkozók mennyiségét növelni.

A növekedés különösen jelentős mértékű, ha azt is figyelembe vesszük, hogy februárban a SpaceX még csak 10 ezer felhasználóról beszélt az FCC felé. A vállalat 2027-ig 42 ezer műholdat szeretne pályára állítani, ami a jelenleg ígért 50 és 150 mbit-es sebességet is növelheti. A jelenleg bét változatban, vagyis tesztelés alatt álló szolgáltatás egyes használói 200 mbit-es sebességet is jelentettek, ugyanakkor a szolgáltatás ehhez képest meglehetősen borsos árral rendelkezik. A szerződés megkötésekor 499 dollárt, utána havonta 99 dollárt kell fizetni.

A jelenleg csak háztartások és üzletek számára elérhető szolgáltatást idővel a céghajók, repülők lakókocsik és kamionok számára is elérhetővé tennék.

SpaceX Starlink szélessávú internet
Kapcsolódó cikkek