Nemzetközi gazdaság

Rekordmértékben növeli forrásait az IMF

A Nemzetközi Valutaalap igazgatótanácsa elfogadta azt a 650 milliárd dolláros csomagot, amit a gazdaság járvány utáni újraindítására használhatnak fel az országok.

Az Nemzetközi Valutaalap (IMF) forrásai soha nem látott mértékű, 650 milliárd dolláros emeléséről döntött hétfőn – írja a Bloomberg. A különleges lehívási jogok emelése a járvány utáni likviditás biztosítását szolgálja a szervezet szerint.

Fotó: Mandel NGAN / AFP

A keret augusztus 23-ától elérhető a valutaalap tagországai számára, ám annak 70 százaléka a 20 leggazdagabb ország számára érhető el, miközben a fejlődő gazdaságok számára csak 275 milliárd dollárnyi keret jut. 

Ennek ellenére a szervezetet vezető Kristalina Georgieva a döntést történelmi léptékűnek nevezte, ami az összes tagállamot segíti, különösen a legsebezhetőbb és a koronavírus által leginkább érintett országokat. 

Ugyanakkor arról is beszélt, hogy van lehetőség arra, hogy a gazdagabb országok lehívási jogaikat átadják a szegényebbek részére, például a szervezet jelenleg is létező szegénység csökkentő és növekedési alapján keresztül.

A hitelkeret elfogadása azért csúszott 2020-ról 2021-re, mert a szervezet legnagyobb szavazati súlyú tagja, az Egyesült Államok Donald Trump elnöksége alatt nem volt hajlandó a javaslatot megszavazni.

IMF Nemzetközi Valutaalap
Kapcsolódó cikkek