Nemzetközi gazdaság

Adómentes lehet a minimálbér Romániában a vendéglátóiparban

A létfenntartáshoz szükséges fogyasztói kosár alapján állapítanák meg az uniós szinten egyik legalacsonyabbnak számító romániai minimálbér értékét a szakszervezetek. Bár erről törvény rendelkezik, a bukaresti kormány hallani sem akar az alkalmazásáról, ugyanakkor arra készül, hogy első lépésben a vendéglátóiparban adómentessé teszi a garantált bérminimumot.

Dúl a vita a román kormány és a szakszervezetek között a minimálbér-emelésről. A tiltakozó akciókkal fenyegetőző érdekvédelmi szervezetek azt szeretnék, ha a minimális fogyasztói kosárhoz kötnék a kötelező legkisebb munkabér értékét. Romániában jelenleg bruttó 2300 lejre (1 lej 72 forint) rúg a garantált bérminimum, amelynek nettó összege 1386 lej (103 ezer forint). Ehhez képest különböző kutatások a havi minimális fogyasztói kosár értékét nettó 7278 lejre becsülik egy négyfős család esetében, de egy egyedülálló felnőttnek is legalább 2818 lejre van szüksége a tisztességes megélhetéshez.

Fotó: AFP

A jobbközép bukaresti kormány legutóbb januárban emelte a garantált bérminimum értékét 3 százalékkal, ami a szakszervezetek szerint többek között azért is nevetséges, mivel eközben Florin Citu miniszterelnök szerint akár 10 százalékos is lehet a Romániában ebben az évben. 

A 472 eurónak (169 ezer forint) megfelelő romániai garantált bérminimum a harmadik legalacsonyabb az tagállamainak szintjén a 332 eurós bulgáriai és a 467 eurós magyarországi előtt, míg a legmagasabb, 2202 eurós minimálbért Luxemburgban biztosítják az Eurofound kimutatása alapján. 

Egy tavaly augusztusban kihirdetett, alkotmányossági normakontrollon is átesett törvény egyébként a tisztességes megélhetéshez szükséges minimális fogyasztói kosárhoz köti a értékének meghatározását, ezt azonban a kormány nem hajlandó figyelembe venni.

 

Mindig is azt mondtam, hogy a minimálbért, egyáltalán bármilyen jövedelmet a munka termelékenysége, és nem a fogyasztói kosár alapján kell megállapítani. Ez történik a gazdaságban, és mindenütt a nagyvilágban

 – szögezte le kormánya múlt heti ülését követően a román liberális miniszterelnök, aki kivezetné a minimálbérre kivetett adót bizonyos ágazatokban. Claudiu Nasui gazdasági miniszter be is jelentette, hogy 2022. január 1-jétől adómentessé válik a garantált bérminimum, ám az intézkedést várhatóan a versenyszféra egyetlen ágazatában fogják alkalmazni, valószínűleg a vendéglátóiparban. Azt is fontolgatják ugyanakkor, hogy mindezt a teljes gazdaságra kiterjesztik, de csak a minimálbér bizonyos részére, amit fokozatosan emelnének. A tárcavezető szerint a lépés csökkentené a szegénységet, ösztönözné a munkát, ugyanakkor fékezné a munkaerő külföldre vándorlását.

Legalizálnák a borravalót a munkáltatók

Ismét napirenden Romániában a borravaló szabályozása: a szálloda-, étterem- és kávéház-működtető HoReCa ágazat munkáltatói kezdeményezik a baksis legalizálását. Azzal érvelnek, hogy a vendégek, ügyfelek által bankkártyás fizetéskor nyújtott pluszpénz 10 százalékkal (a romániai jövedelemadó mértékével) történő megadóztatása több mint 7,9 milliárd forintnak megfelelő bevételt hozna 2022-ben az állami költségvetés számára. Florin Citu kormányfő úgy reagált, hogy egyetért a juttatás „átláthatóvá tételével”, fenntartásai vannak azonban a borravaló megadóztatásával szemben. A döntés előtt egyeztetni kíván a borravalóban részesülő munkavállalók érdekvédelmével, egyetértenek-e a javaslattal. 

Románia minimálbér
Kapcsolódó cikkek