Nemzetközi gazdaság

Tovább dagad az ingatlanpiaci lufi az Egyesült Államokban

Az amerikai lakásárak egyre gyorsabb ütemben drágulnak, ez már a 13. hónap, amikor a növekedés üteme nagyobb mint az előző hónapban az S&P legújabb adatai alapján.

Újabb rekordmértékű drágulást jelzett az Egyesült Államok lakóingatlanainak piacát leíró S&P CoreLogic Case-Shiller index júniusban. Az előző év azonos időszakához képest országosan az árak 18,6 százalékkal emelkedtek, meghaladva a májusban mért 16,8 százalékot is. Ez az index 1987-es megalkotása óta a legnagyobb mértékű drágulás. 

Fotó: Image Source via AFP

Az amerikai lakáspiac legutóbbi - negyedik és egyben legnagyobb - emelkedési időszakának (1997-2006) csúcsán kialakult szinthez képest már 41 százalékkal drágábbak a lakóingatlanok, köszönhetően annak, hogy ez már a 13. hónap zsinórban, amikor az előző hónapnál gyorsabban emelkednek az árak.

Az ország húsz legnagyobb városában a drágulás üteme még ennél is gyorsabb volt, 19,1 százalékot tett, ki, ami meghaladja mind az elemzők által várt 18 százalékos értéket, mind a májusban feljegyzett 17,1 százalékot is. A tíz legnagyobb városban 18,5 százalékos volt a növekedés júniusban, meghaladta az előző havi 16,6 százalékot. A nagyvárosok közül egyedül Chicagóban nincsenek történelmi csúcson a lakásárak.

A húsz város közül az emelkedés mértéke, hasonlóan a korábbi hónapokhoz, Phoenixben, San Diegóban és Seattleben volt a legnagyobb, 29,3 százalék, 27,1 százalék és 25 százalék volt a növekedés ezekben a városokban.

Szezonális kiigazítás nélkül számolva májushoz képest az országos index 2,2 százalékkal emelkedett, a legnagyobb városok húszas csoportjának mutatója 2,0 százalékkal, a tízes csoporté pedig 1,8 százalékkal nőtt. Szezonális kiigazítással számolva egész Amerikában és a húszas csoportban 1,8 százalékkal, a legnagyobb városok tízes csoportjában pedig 1,6 százalékkal nőttek az árak.

Az Egyesült Államokban a rekord alacsony jelzáloghitel-kamatok hatására a koronavírus-járvány sem tudta az ingatlanárak konzisztens növekedését leállítani. A magas kereslet és a szűkös kínálat hatására gyakoriak a licitháborúk az ingatlanokért a tengerentúlon. Ugyanakkor az hűlését jelentheti, hogy a használt lakások adásvételeinek száma már a második hónapja csökken.

Hasonló mértékű drágulásról közölt adatokat kedden a szövetségi lakásfinanszírozási ügynökség is, mely szerint a lakásárak 2021 második negyedévében 17,4 százalékot nőttek az előző évhez és 4,9 százalékot az előző negyedévhez képest, sorozatban a negyvenedik negyedévben jelezve drágulást a piacon.

S&P/Case-Shiller index Egyesült Államok ingatlanpiac
Kapcsolódó cikkek