A Vlagyimir Putyin elnököt támogató, kormányzó Egységes Oroszország párt győzelemre áll a háromnapos parlamenti választáson

– derült ki az első eredményekből és az exit pollból vasárnap. A szavazatok mindössze 9 százalékát számolták meg országszerte, a Központi Választási Bizottság szerint az Egységes Oroszország ezen voksok 38,57 százalékát szerezte meg. Magyar idő szerint este 8 órakor zárult a háromnapos választás: Oroszországban a jogosultak péntektől vasárnapig szavazhatnak a 450 fős szövetségi parlament alsóházának új összetételéről. 

Az INSOMAR által végzett és az orosz RIA hírügynökség által közzétett exit poll  azt jósolta, hogy az Egységes Oroszország a szavazatok  több mint 45 százalékát fogja megszerezni. A párt 2016-ban, a legutóbbi parlamenti választáson a szavazatok több mint 54 százalékát gyűjtötte be. 

Népszerűsége azóta visszaesett az évek óta tartó, az életszínvonal csökkenése miatti elégedetlenségek miatt. 

Az Egységes Oroszországnak jelenleg 334 képviselője ül a parlamentben.

Fotó: TABYLDY KADYRBEKOV

Az első eredmények szerint a szavazatok 25,17 százalékával a Kommunista Párt végzett a második helyen, amelyet a nacionalista LDPR párt követett 9,6 -al. A bebörtönzött Kreml-kritikus Alekszej Navalnij szövetségesei arra buzdították az oroszokat, hogy kövessék taktikai szavazási stratégiáját, amelynek lényege, hogy azt a jelöltet támogatják, aki az adott választási körzetben a legnagyobb valószínűséggel legyőzi az Egységes Oroszországot.

Vasárnap délután  Ella Pamfilova, a Központi Választási Bizottság vezetője bejelentette, hogy 

a választási bizottság honlapját „példátlan” túlterheléses támadások érték. 

Ezeknek fele, mint mondta, az Egyesült Államokból, egynegyede Németországból, 10 százaléka Oroszországból, öt százaléka pedig Kínából indult ki.
Moszkvában több mint 2 millióan szavaztak online, ami az online szavazásra regisztráltak 93,4 százalékáát jelenti, és ezzel új rekordot döntött. A választásokat megelőző jelentések szerint az állami alkalmazottakra nyomást gyakoroltak, hogy online szavazzanak.

Az orosz belügyminisztérium több mint 5000 szabálytalanságot regisztrált a választási kampány során.