Az észtországi techszektor – mely a Skype-tól a Wise-on keresztül a Boltig – számos sikeres vállalat születését tette lehetővé, annak köszönheti sikerét, hogy az ország sosem nyújtott semmiféle különleges kedvezményt a multinacionális cégeknek – nyilatkozta a CNBC-nek Kersti Kaljulaid, az ország elnöke.

Fotó: Tobias SCHWARZ / AFP

Mint elmondta, a multinacionális cégek főhadiszállásukat szeretik az alacsony adókulcsot ígérő országokban megnyitni, és Észtország sosem volt adóparadicsom, mint például a Facebook, a Google és az Apple európai központjának otthont Írország. Ugyanakkor érdemes megjegyezni, hogy Írországhoz – és a szintén alacsony vállalati adókat alkalmazó Magyarországhoz – hasonlóan Észtország sem támogatja a globális minimum adó bevezetését. A vállalati adó egyébként alapesetben a javasolt 15 százalékos globális adónál magasabb, 20 százalékos az országban, ám a rendszeresen osztalékot fizető cégek esetében már csak 14 százalékos.

A főleg ceremoniális feladatokat ellátó államfő az interjú során visszaemlékezett arra, amikor 20 éve a miniszterelnök tanácsadójaként dolgozott és mindenki arról kérdezte, miféle különleges elbírálásra számíthatnak a nemzetközi vállalatok, ám a válaszuk erre mindig az volt, hogy nincs ilyesmire lehetőség. A politikus szerint ez sokat segített abban, hogy a nemzetközi piacon is versenyképes vállalkozásokat termelt ki az alig több mint 1 millió lakosú ország.

Mindemellett Észtország az egyik leginkább technológiabarát ország, amely a kormány működésének számos elemét digitalizálta másoknál jelentősen korábban, így az online szavazást vagy a digitális személyit.

Kaljulaid elmondta azt is, hogy igyekeznek olyan jogi kereteket alkotni, mely biztonságos, ám megengedő az olyan új technológiákkal szemben, mint a bevásárlórobotok, melyeket a Skype társalapító Janus Friis cége, a Starship Technologies gyárt. Elmondta azt is, hogy az ország vállalkozói és programozói oktatásokat tartanak a politikusoknak a világot megváltoztató technológiákról. Ezzel kapcsolatban kiemelte, hogy a másik Skype társalapító, Jaan Tallinn tart órákat neki és másoknak a mesterséges intelligencia kapcsán.

A politikus szerint az országban köztudott, hogy Tallinn figyelmeztet a veszélyekre és információval látja el az ország vezetőit és elmondta azt is, hogy a programozó aggodalmai nem feltétlenül alaptalanok a születő technológiákkal kapcsolatban.

A CNBC megkérdezte Tallinnt is az ügyben, aki elmondta, hogy a mesterséges intelligencia azért még mindig eléggé szűk keretek között működőképes és leginkább annak katonai felhasználása aggasztja.