Jelentősen emelkedő energiaárakra kell felkészülniük a fogyasztóknak Európa szerte a nagykereskedelmi áram- és gázárak globális emelkedése miatt. Utóbbit a készletek alacsony szintje, a nagy ázsiai kereslet, a magas szén-dioxid-árak és a kiesések okozzák, amelyek eredményeképpen mintegy 250 százalékkal növekedtek az idén az európai gáz referenciaárak. A kormányokra folyamatos nyomás nehezedik, hogy csökkentsék az energiaszámlákat a családok és a kisvállalkozások megsegítése érdekében, és a Reuters összegyűjtötte, hogy a különböző államokban milyen intézkedéseket fontolgatnak.

Az Európai Bizottság a héten közölte, hogy „eszköztárat” állít össze azokról az intézkedésekről, amelyeket a tagállamok bevethetnek az energiaár-kiugrások kezelésére anélkül, hogy megsértenék az energiapiaci szabályokat. Ilyen intézkedés lehet a hozzáadottérték-adó (héa) és a jövedéki adók módosítása, illetve a fogyasztóknak a magas költségekkel szembeni védelmét szolgáló közvetlen támogatások.

Az Európai Parlament képviselőinek egy csoportja megvizsgáltatná a bizottsággal az orosz Gazprom szerepét is, mivel piaci manipulációra gyanakodnak. A Gazprom azonban állítja, hogy a meglévő szerződéseknek teljes mértékben megfelelve látja el fogyasztóit gázzal.

Fotó: Mészáros János / MTI

Az Egyesült Királyságban a kormány fontolgatja, hogy állami kölcsönt nyújtson azoknak az energiavállalatoknak, amelyek átveszik a megugró nagykereskedelmi földgázárak miatt tönkrement cégek ügyfeleit. Több energiaszolgáltató már kikényszerült az üzletből, és az ország energiaszabályozó hatósága, az Ofgem októbertől újabb 12-13 százalékkal emeli a legelterjedtebb tarifák felső határát.

Közös uniós fellépést sürgetnek az elszálló energiaárakkal szemben

Az energiaárak megugrása az uniós zöldambíciókat is veszélyeztetheti.

A francia kormány már a múlt héten közölte, hogy egyszeri száz eurós kifizetést tervez az energiautalványokban részesülő 5,8 millió háztartásnak, Németországban azonban a kormány egyelőre nem látja szükségét a beavatkozásnak annak ellenére, hogy mintegy 310 000 háztartás gázszámlája 11,5 százalékkal emelkedik, és energetikai szakértők figyelmeztettek, hogy egyes szolgáltatók fizetésképtelenné válhatnak. Az országban ráadásul nincs közüzemi árplafon. 

Görögország szintén támogatást tervez nyújtani az év végéig a háztartások többségének, ami magában foglalná a havi első 300 kilowattóra fogyasztás után járó kilenc eurós támogatást, az alacsony jövedelműeknek járó magasabb egyszeri kifizetéseket, valamint az ország fő állami tulajdonú közműszolgáltatójának nagyobb kedvezményeit. Olaszországban mintegy hárommilliárd euró értékűek lehetnek a lakossági áramárak várható emelkedésének ellensúlyozására tervezett rövid távú intézkedések, Portugáliában pedig arról döntöttek, hogy a szabályozott piacon a hazai fogyasztók számára a villamosenergia-árak 2022-ben változatlanok maradnak. Spanyolországban a múlt héten fogadtak el sürgősségi intézkedéseket, 2,6 milliárd euró rendkívüli nyereséget átcsoportosítottak az energiacégektől a fogyasztókhoz, és korlátozták a gázárak emelkedését.