Nemzetközi gazdaság

Egy altengernagy oltatta át Portugáliát, és gyakorlatilag teljesen

Katonák is segítettek levezényelni, egy altengernagy vezényletével, a portugál vakcinázási kampányt, amelynek révén a hazánk méretű mediterrán állam a világ egyik legátoltottabb országává vált.

Döcögve és botrányok  közepette indult, majd egy volt tengeralattjáró-parancsnok irányításával a világ egyik legjobbjává vált Portugália oltási programja: a 10,3 millió lakos csaknem 85 százaléka már megkapta a teljes oltássort, és 88 százalék legalább egyet. Ezzel húsz százalékponttal vernek rá az európai uniós átlagra, és még többet a 61 százalék körül álló Magyarországra. 

Fotó: Rita Franca / Europress/AFP

A magas átoltottság gazdasági és politikai előnyökkel jár: a 29 százalékban átoltott Romániában a Worldometer adatai szerint 1218-an vannak a Covid-19 miatt súlyos állapotban kórházban, Portugáliában csak 79-en. A vakcinázás helyi sikerét jelentős részben irányítója, Henrique de Gouveia e Melo népszerűségének tudják be a portugálok – írja a Financial Times. A másik ok mélyebb és régebbi gyökerű: az altengernagy ötéves volt, amikor 1965-ben Portugália bevezette az országos oltási tervet.

Ez borzasztóan népszerű volt, az emberek megértették általa a vakcinázás hasznát, és azóta is bíznak benne

– idézte a brit lap Pedro Simast, a lisszaboni, Católica kutatóintézet vezérigazgatóját. 

Gouveia e Melo egy katonai stratégákból, matematikusokból és orvosokból álló cssapat élén vette át a vakcinázás irányítását február elején.  Úgy tervezi: szeptember végére eljutnak a teljes átoltottsághoz, ami 86 százalék körüli szintet jelent. (Mindenkit nem oltanak, így a 12 éven aluliakat sem, illetve azokat, akiknek az egészségi állapota ezt nem engedi.)

Az altengernagy karizmája, profizmusa és megbízhatósága gyorsan az ország egyik legnépszerűbb és legtiszteltebb alakjává tette

– mondta róla Miguel Prudêncio, a lisszaboni Molekuláris Medicina Intézet kutatója.

A vakcinázási program sikerének még egy oka volt: a félelem. Az év elején a világ egyik leghevesebb járványhulláma söpört végig Portugálián, miközben ekkor még szűkében voltak az oltóanyagnak.

A kórházak előzz sorakozó mentőautók képei minden bizonnyal hatottak

– mondta Prudêncio. A vakcinázás kötelezővé tételének gondolata fel se merült, mint más országokban, a portugálok ugyanis bíznak az oltásban. Októberben már az influenza elleni oltókampányra kívánnak koncentrálni.

oltási kampány Románia Portugália vakcina Európai Unió
Kapcsolódó cikkek