Miután Litvánia azzal vádolta a Xiaomit, hogy az cenzúrázza a telefonjain a kereséseket, a vállalat független szakértők bevonásával bizonyítaná be, hogy a vádak alaptalanok.

Fotó: Jakub Porzycki / NurPhoto  / AFP

A kínai cég a Global Times számára eljuttatott közleménye szerint a készülékei adatvédelmi biztonságát, valamint üzleti tevékenységének megfelelőségi gyakorlatát független szakértők által végzett vizsgálatokkal kívánja alátámasztani.

Az eseményeket a litván védelmi minisztérium múlt keddi közleménye indította útjára, mely a kínai gyártmányú mobiltelefonok vásárlásának kerülését, valamint a meglévő készülékek kidobását javasolta a litván Országos Kiberbiztonsági Központ jelentése nyomán, mivel a jelentés szerint a telefonok alkalmazásai beépített cenzúrával bírnak olyan kérdések kapcsán mint Tibet, Tajvan függetlensége vagy a demokráciamozgalom. Igaz ezek a funkciók az piacára szánt telefonokban ki vannak kapcsolva, azonban távolról is aktiválhatóak.

A Xiaomi hétfői közleménye szerint a szóban forgó, reklámok kezelésére használt szoftver a sértő tartalmaktól, mint például a pornográfiától, az erőszaktól, a gyűlöletbeszédtől és a helyi felhasználók számára sértő utalásoktól védi a felhasználókat, hasonlóan a – Kínában betiltott – Facebook vagy a Google gyakorlatához.

A litván kiberbiztonság szerint a Xiaomi telefonjai egy szingapúri szerverre továbbítják a titkosított adatforgalmi adatokat. A kínai vállalat a hétfői közleményben erre reagálva aláhúzta: adatkezelési gyakorlatuk teljes mértékben megfelel az Európai Unió általános adatvédelmi rendeletének, az adatokat csak a felhasználó beleegyezése esetén használják és minden esetben megfelelnek a helyi, illetve regionális törvényeknek. A kínai gyártó az előző negyedévben már a világ második legtöbb eladott okostelefonjáért felelt 17 százalékos részesedésével.

Peking és Vilnius viszonya azóta vált feszültté, mióta a litván vezetés júliusban engedélyezte Tajvannak egy saját néven működő képviseleti iroda létrehozását Litvániában. Kína erre reagálva felszólította Litvániát, hogy hívja vissza pekingi nagykövetét, jelezve, hogy Kína vilniusi nagykövetét is hazarendelik, az "egy Kína" elvének elismerése ugyanis Kína más országokkal kialakított kétoldalú kapcsolatainak politikai alapja.