Nemzetközi gazdaság

Nagy Fed-bejelentés várható, felbolydulhat a devizapiac

Az év eleje óta várnak a piacok arra a bejelentésre, amit várhatóan ma megtesz a Federal Reserve: az amerikai gazdaság eljutott a kilábalásnak arra a fokára, hogy a jegybank megkezdheti pénzbőségteremtő eszközvásárlásai visszafogását. Az európai idő szerint este érkező bejelentés környékén megbolydulhatnak a piacok, első körben a dollár. De az is lehet, hogy nem.

A rekordalacsony irányadó kamat természetesen szerdán nyilvánvalóan nem változik, de

a Fed bejelentéseiből igyekeznek majd arra következtetni a helyi és a globális piacok, mikor kezdődhet és milyen lefutású lehet majd a kamatok emelkedése a világ legnagyobb gazdaságában, 

amely a világ legelterjedtebb devizáját használja. 

A jegybank döntéshozói közti hangulatról világos információkat nyújthat, hogy szintén ma frissítik „dot plot” előrejelzésüket a kamatpályáról. Júniusban tizennyolcuk közül csak heten mondták, hogy már 2022-ben megkezdődhetnek a kamatemelések, bár a medián előrejelzés 2023 volt. A 2022-es táborhoz most újabb döntéshozók csatlakozhatnak, hiszen várhatóan inflációs prognózisait is emeli a Fed. Ez nem lenne meglepetés, mégis zavart okozhat az „erőben” a dollár piacain, hisz alááshatja Jerome Powell elnöknek azt az üzenetét, hogy a kamatemelések nem jönnek közelebb akkor sem, ha bejelentik a havi 120 milliárd dolláros kötvényvásárlás visszafogásának (a piaci zsargonban tapering) menetrendjét. 

Fotó: Shutterstock

Márpedig ezt a rég várt bejelentést az elemzői várakozások szerint szerdán megteszi a Fed. 

A Reuters felmérésében szereplő elemzők több mint 60 százaléka szerint a „tapering” már decemberben elkezdődik. Ha ez a jelzés elmarad, az keserű pirulát kézbesít a piacokon, és a dollár zuhanását hozza, bár vélhetően csak ideiglenesen, hiszen a visszafogás előbb-utóbb mindenképpen elkezdődik – írta mai jegyzetében You-Na Park-Heger, a Commerzbank devizaelemzője. Ha ellenben megtörténik a bejelentés, az vélhetően nem löki új éves mélypontra az  eurót, hisz nem volna meglepő – ahhoz a Fednek a vártnál is szigorúbb jelzéseket kellene küldenie – tette hozzá. Az idei év leggyengébb szintjét 1,17 alatt érte el az euró a zöldhasú ellenében egy hónapja, és most sincs messze tőle, 1,173 körül kereskedve. 

A Commerzbank elemzője szerint azonban a tapering meglehetősen szigorú üzenetét várhatóan óvatos jelzésekkel igyekszik majd ellensúlyozni a Fed a kilábalás fokát illetően, nehogy túlságosan elharapódzanak a kamatemelési várakozások, miközben a még tényleg nem épült fel teljesen, és a Covid–19 újabb hulláma gazdasági fenyegetést jelent. A dollár iránt optimisták ma csalódhatnak – vélte az elemző. Erre spekulálva az arany árát ma némileg feljebb tolták a piacon, és feszülten figyelik a Fed döntéseit és kommentárjait az amerikai részvénypiacokon is, ahol a kamatemelési várakozás erősödése eladásokat is okozhatna. 

Ami a közép-európai devizákat és a forintot illeti, az általános összefüggés, hogy ezek általában gyengülnek, ha a dollárt erősen vásárolják a világpiacon, és erősödnek, ha eladják. 

A napokban-hetekben azonban nagyon sokat nyomtak a latban a régió jegybankjainak üzenetei és döntései. A forint például gyengült tegnap, mikor a vártnál kisebbet emelt alapkamatán az MNB, de erősödött, mikor kiderült, hogy a bank visszanyesi kötvényvásárlásait. A ma reggeli mozgásokból azonban látszik, hogy törékeny maradt a forint, és a piaci résztvevők ma szemüket világszerte Washingtonra vetik. 

euró-dollár árfolyam dollár részvény piac Federal Reserve - Fed forint árfolyam fomc
Kapcsolódó cikkek