A hideg-rideg szakember imázs vihette sikerre Olaf Scholzot a német választásokon – mondta a VG Podcastnak a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense. Hettyey András hozzátette, politikai szinten valószínűleg nem javulnak a német-magyar kapcsolatok, de az üzleti partnerség nincs veszélyben.

Fotó: Sputnik via AFP

Ha az SPD jelöltje váltja Merkelt a kancellári székben, akkor egyértelműen távolodik egymástól a magyar és a német kormány nézetrendszere. Ha Olaf Scholz vezeti majd Németországot, akkor hasonló nézeteket képvisel majd Franciaország, Olaszország, és Németország első embere is, mégsem lehet az EU nagy reformjára számítani, mint ahogy összességében a német belpolitika sem fordul majd 180 fokot.

Ennek oka Hettyey András szerint az, hogy a németek számára mindennél többet jelent a stabilitás, ami viszont kedvezően hat a magyar-német gazdasági kapcsolatokra is, ugyanis a nagy támogatottságú magyar kormány változatlanul jelentős pozitívum a német üzleti döntéshozó szemében.

A gazdasági szálak nem fognak lazulni, de a politikai kritika erősödhet Magyarország irányába, ha megalakul az új német kormány

– hangsúlyozta az NKE docense. 

Olaf Scholz, A Szociáldemokrata Párt (SPD) kancellárjelöltje, pártja berlini székházában, a választások másnapján.
Fotó: Christof STACHE  / AFP

A német politikai elit sohasem közvetlenül, hanem az Európai Uniós intézményrendszeren keresztül támadja azt, akivel problémája van, így tehát a Magyarország elleni eljárások akár gyorsulhatnak, új szikrákat kaphatnak Németország oldaláról. Ugyanakkor a gazdasági-befektetési döntések szuverének, amiket sokkal inkább a beágyazott, hagyományosan jó partneri kapcsolatok, és a jó infrastruktúra mozgatnak – tette hozzá Hettyey András.

Igazi veszélyt a magyar gazdaság számára a német autóipar esetleges gyökeres átalakítása okoz. Hettyey András úgy véli, a Zöldek valószínűsíthető kormányba kerülésével – legalábbis a választási ígéretek szerint – jelentősen gyorsulhat ez a folyamat. 

Miután Magyarországon van Mercedes gyár, és épül a BMW beruházása is Debrecenben, így akár kérdésessé válhat ezen üzemek további bővítése. Arra a docens szerint nem kell számítani, hogy a következő években ezeket a gyárakat bezárnák, de az egyelőre egy nyitott kérdés, hogy az elektromos autózás nagy bázisait hol építik majd fel. Biztosan nem Németországban, már csak a munkaerőhiány miatt sem – hangsúlyozta Hettyey.

Modernizációra, fejlesztésre szorul maga Németország is, így aztán borítékolni lehet, hogy az új kormány költekezésbe kezd. Nem is tehet mást, ugyanis az utóbbi időben elmaradtak a fejlesztések, így nagy infrastruktura-boom ígérkezik Németországban. Mindenképpen hozzá kell nyúljanak a híres autópálya hálózatukhoz, de nagy szükség vasúti megaprojektekre, és az országos villamos vezeték hálózat korszerűsítésére is – itt azonban az NKE docense szerint nem lehet számítani arra, hogy a magyar beszállítókat priorizálnák. Összességében Németországnak az elkövetkező években befelé kell fordulnia, a megújuló energiaforrásokat kell fejlesztenie, amit egyébként a Zöldek nehezen tudnak majd elérni, már csak a drága beruházások miatt is – hangsúlyozta a VG Podcastnak az NKE docense.

Armin Laschet, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke, a konzervatívok kancellárjelöltje a CDU berlini székházában, a választások másnapján. 
Fotó: AFP

Nem várható, hogy a hárompárti koalíciós tárgyalások zátonyra fussanak, és végül ismét nagykoalíció jöjjön létre Németországban.

Elfáradt ez a házasság

– hangsúlyozta Hettyey András a VG Podcastnak. Az ugyanakkor valószínű, hogy nem a két nagy párt, hanem a két közepes politikai erő, a Zöldek, és a Szabaddemokraták (FDP) legyenek a mérleg nyelvei, alapvetően meghatározhatják ugyanis a következő német kormány összetételét, és a kancellár személyét.