Nemzetközi gazdaság

Nem rontott a képen a csütörtöki amerikai munkaerőpiaci adat

Valamelyest csökkent a múlt héten az Egyesült Államokban benyújtott munkanélküli segély kérelmek száma. Az összképen a heti adat nem javít, további számokra vár a piac, amelyek eligazíthatnak arról: mikor ítélheti elég jónak a helyzetet a Federal Reserve ahhoz, hogy megkezdje pénzbőség-teremtő kötvényvásárlásai visszafogását.

Az amerikaiak 340 ezer munkanélküli segély kérelmet nyújtottak be az augusztus 28-ával záruló héten, ami valamivel kevesebb az elemzők várta 345 ezernél és az előző heti 354 ezernél.  A dollár némileg erősödött az adatok után az euró ellenében.

Fotó: Alex Edelman / AFP

Az amerikai munkaerőpiaci számokat — még a heti rendszerességűeket is — azért követik szorosan figyelemmel a piacokon, mert a Federal Reserve ezek javulásához kötötte, mikor kezdheti meg a rekord mennyiségi lazítás visszafogását is, bár konkrét adatokat nem jelölt meg ehhez.

A legnagyobb figyelem övezte havi munkaerőpiaci adatsor, az augusztusi foglalkoztatásról, pénteken esedékes.

A legutóbbi adat, ami kellemetlen meglepetést okozott és fenntartotta a dollár árfolyamára nehezedő nyomást, szerdán érkezett: az ADP nemzeti foglalkoztatási jelentés szerint - amelynek összeállításában a Moody's Analytics is közreműködik - a múlt hónapban 374 ezerrel nőtt az álláshelyek száma a magánszektorban,  ami sokkal kevesebb a Reuters elemzői felmérése által jósolt 613 ezernél. A pénteken esedékes jelentés szélesebb adatbázis alapján készül, és jobban is figyelik a piacon.
 

munkanélküliség Egyesült Államok Fed munkaerőpiac
Kapcsolódó cikkek