Nemzetközi gazdaság

Okozhat-e újabb pénzügyi válságot az Evergrande csődje?

A kínai jegybank 14 milliárd dollár gyors likviditást pumpált a bankrendszerbe.

A kínai jegybank (PBOC) az Evergrande ingatanfejlesztő fizetésképtelensége miatt kialakuló pánik csillapítása, és a teljes bankrendszer működőképességének fenntartása érdekében fokozta a rövid lejáratú likviditási források befecskendezését a pénzügyi rendszerbe.

A jegybank pénteken nettó 90 milliárd jüan (14 milliárd dollár) készpénzt nyújtott a bankok számára hét- és tizennégy napos fordított repo megállapodásokkal, amely február óta a legmagasabb összeg.

Ez volt az első alkalom ebben a hónapban, hogy a hatóságok egy napon belül 10 milliárd jüannál több rövid futamidejű hitelt adtak a bankrendszernek.

A művelet annak következménye, hogy az Evergrande, a világ legnagyobb adósságával terhelt ingatlanfejlesztője, több mint 400 milliárd dolláros kötelezettség felhalmozását követően csődbe ment. A kialakult helyzet ugyanakkor az egész kínai ingatlan- és hitelpiacot veszélyeztetheti. Ráadásul aktuálisan az is fokozza a bankrendszerre nehezedő nyomást, hogy ilyenkor szezonálisan jelentősen fokozódik a készpénz iránti igény az október 1-től 7-ig tartó nemzeti ünnep miatt.

Fotó: Imaginechina

Evergrande számára az tette be végképp a kaput, hogy a kínai kormányzat megelégelte az ingatlanfejlesztők vakmerő hitelfelvételi szokásait. Ez arra kényszerítette az Evergrande-t, hogy elkezdje eladni kiterjedt, a sertéstenyésztéstől az elektromos autók gyártásáig terjedő üzleti birodalmának egy részét. Ez azonban nem ment túl jól, egyes szakértők szerint azért, mert a vevők már az esetleges kényszerértékesítésre spekuláltak.

A rendszerszintű likviditási problémák elkerülése a kínai jegybank abszolút prioritása, és ennek megvannak az eszközei. A Lehman-féle pénzpiaci összeomlás a Societe Generale SA elemzői szerint most nem valószínű, de a kiterjedt és erőteljes gazdasági lassulás valószínűnek tűnik – számolt be a bank helyzetértékeléséről a Bloomberg.

Ezzel szemben a Financial Times és a New York Times elemző cikkei arra figyelmeztetnek, hogy a befektetők és a lakásvásárlók körében kialakult pánik átterjedhet az egész ingatlanpiacra, ami könnyen az ingatlanárak zuhanását okozhatja. Ez megrázhatja a globális pénzügyi piacokat is, és megnehezítheti más kínai vállalatok számára, hogy továbbra is külföldi befektetésekkel finanszírozzák vállalkozásaikat. Így

az Evergrande összeomlása könnyen a kínai gazdaság egészét veszélyeztetheti.

Az Evergrande generálta problémákat tetőzi, hogy olyan helyzetben érte a Kína gazdaságot, amikor az egyébként is lassulni kezdett. A delta-variáns terjedésének megfékezésére ismételten bevezetett szigorú korlátozások erősen, tavaly augusztus óta nem látott mértékben visszavetették a kiskereskedelem, valamint a turizmus és a vendéglátóipar teljesítményét, miközben a növekvő ingatlanárak megfékezésére hozott kormányzati intézkedések is megtették a hatásukat: az árakat a januári óta a legalacsonyabb szintre lökve vissza. Emellett tavaly július óta éves alapon a legkisebb mértékben növekedett az ipari termelés augusztusban.

A jegybank most arra törekszik, hogy egyensúlyt találjon a gazdaság élénkítése, és a készpénz-injekciók okozta esetleges eszközbuborékok kialakulásának veszélye között, mindezt úgy, hogy július óta tartózkodik a további középtávú likviditási hitelek pénzügyi rendszerbe injektálásától.

PBOC Evergrande fizetésképtelenség kínai jegybank makrogazdaság csőd Kína válság
Kapcsolódó cikkek