A képviselőházi demokraták benyújtották adóügyi tervezetüket, amely jelentősen kisebb mértékű adóemelést tartalmaz, mint amilyent Joe Biden elnök eredetileg javasolt, a célja pedig finanszírozni a 3500 milliárd dolláros költségvetési tervet. 

Az elképzelés szerint a hosszú távú tőkenyereség és az adóját a jelenlegi 20-ról 25 százalékra emelnék, és a magasabb kulcs a szeptember 13-a után realizált jövedelmekre vonatkozna. 

A létező 3,8 százalékos pótadóval együtt tehát a teljes adóteher 28,8 százalék lenne, és egy év alatt 123 milliárdot hozna az államkasszának. (Biden eredetileg 39,6 százalékos tőkenyereség-adót tervezett kivetni az egymillió dollár feletti jövedelmekre.) 

Fotó: Olivier DOULIERY / AFP

A CNBC beszámolója szerint a legmagasabb, 39,6 százalékos szövetségi adókulcs 2022-től azokra vonatkozna, akiknek az éves jövedelme meghaladja egyedülállók estében az 400, házaspárok esetén pedig a 450 ezer dollárt. A jelenlegi legmagasabb kulcs 37 százalék, és az emelés tíz év alatt 170 milliárd dolláros többletbevételt jelent az államkassza számára. 

Ezzel a demokraták egyúttal betartják az elnök ígéretét, amely szerint nem növelik az évi négyszázezer dollárnál kevesebbet keresők adóterheit.

Nem került bele a tervezetbe az elnök által ígért örökösödési új elem viszont az évi bruttó ötmillió dollárt keresőkre vonatkozó három százalékos utólagos adó, amelytől tíz év alatt 127 milliárd dolláros többletbevételt remélnek. Az adócsomagról a következő hetekben tárgyalnak majd, és a republikánusok vélhetően hevesen ellenezni fogják majd, ugyanis ezzel a 2017-es adócsökkentés egyes elemei megszűnnének. 

Ráadásul a kérdésben nincs egység a demokratákon belül sem, főleg a szenátusban lesz nehéz megszerezni hozzá a támogatást, ahol a minimális többségük miatt egyetlen szavazatot sem veszíthetnek. Joe Manchin nyugat-virginiai demokrata szenátor viszont egyelőre ragaszkodik ahhoz, hogy a társasági adót legföljebb 25 százalékra emeljék, hogy megőrizzék az amerikai gazdaság nemzetközi versenyképességét e téren. A képviselőházi javaslat azonban 26,5 százalékot irányoz elő a jelenlegi 21 helyett, amelyre Donald Trump volt elnök 2017-es adómódosítása csökkentette 35 százalékról.