Nemzetközi gazdaság

Szavaznak a németek, szorossá is válhat a verseny

Szövetségi választásokat tartanak ma Németországban, Európa legnagyobb gazdaságában, amelynek politikai súlya is hatalmas az Európai Unión belül. A két kormányerő - a jobbközép CDU/CSU szövetség, és a Szociáldemokraták - szinte fej-fej mellett futottak az utolsó felmérésekben.

Az urnákhoz járulnak ma a német szavazók, hogy megválasszák a 709 tagú parlament, a Bundestag képviselőit. A választások győztesét nehéz megjósolni, mivel a jobbközép pártunió (CDU-CSU) az utolsó felmérések szerint szűkítette az előnyt, amelyre a kisebbik kormányerő, a Szociáldemokrata Párt (SPD) augusztusban tett szert.

Fotó: MICHAEL SOHN / POOL AP / dpa Picture-Alliance via AFP

A választás mindenképpen lezárja az Angela Merkel CDU-s kancellár neve fémjelezte másfél évtizedes korszakot, és jó eséllyel az első hárompárti német szövetségi kormány megalakulásához vezet, mert legalábbis a felmérések – és az arányos német választási rendszer – alapján két párt várhatóan ezúttal nem tud majd kormányzó többséget biztosítani.

Az utolsó közvélemény-kutatások szerint közvetlenül a választás előtt 25-26 százalék volt az Olaf Scholz alkancellár, pénzügyminiszter vezette  SPD támogatottsága, 22-25 a CDU-CSU-é (akiknek kancellárjelöltje Armin Laschet), 16-17 százalék a Zöldeké, 10,5-12 százalék a liberális FDP-é, és ennél kisebb a Baloldali Párté (Die Linke). A szakemberek szerint a legnagyobb politikai változást egy baloldali (SPD-Zöldek-Die Linke) kormánykoalíció hozná. 

Bárki alakítja az új kormányt, az elemzők szerint Németország nagy kihívások előtt áll: évtizedes lemaradást kell behoznia a modernizációban, hogy megőrizze erős pozícióját az élesedő nemzetközi versenyben, tovább hajtva Európa gazdaságát is.

Németország SPD Zöldek Pártja német választás Merkel CDU-CSU
Kapcsolódó cikkek