A Nemzetközi Valutaalap (IMF) október 11. és 17. között Washingtonban tartja éves közgyűlését, ahol a szervezet felhívta a figyelmet arra, hogy a gazdasági helyreállás elodázódhat a koronavírus-járvány elhúzódása és az inflációs nyomás miatt írja az AP hírügynökség.

 Olaf Scholz német és Bruno Le Maire francia pénzügyminiszter a Nemzetközi Valutaalap washingtoni székháza előtt 2021. október 13-án. Fotó: JIM WATSON / AFP

Az IMF aggályait fejezte ki afelől, hogy a gazdagabb és szegényebb államok aránytalan vakcinaelosztásban részesültek, ezért arra kérte a tehetősebb államokat, hogy járuljanak hozzá a szegényebb országokba történő oltóanyagok eljuttatásához. A szervezet emellett azonnali reagálásra szólította fel az amerikai jegybankot (Fed) és más központi bankokat, amennyiben a jelenlegi inflációs nyomás nem enyhül. 

Az IMF nagyobb erőfeszítéseket vár a tehetősebb országoktól annak érdekében, hogy a kitűzött cél megvalósuljon, mely azt jelentené, hogy 

a világ összes országában sikerüljön elérni év végére a 40 százalékos átoltottsági arányt, a jövő év közepéig pedig 70 százalékos átoltottságot. 

Míg a fejlett gazdaságokban a lakosság 60 százaléka teljes körű védettséggel rendelkezik, addig a szegényebb államokban a népesség csupán 4 százaléka kapott koronavírus elleni védőoltást (Haitin például csupán a lakosság 0,6 százaléka kapta meg a vakcina első dózisát).

Minden tőlünk telhetőt megteszünk annak érdekében, hogy növeljük a fejlődő országok vakcinakészletét és alapvető orvosi eszközöket tudjunk biztosítani számukra, az ellátási és pénzügyi akadályokat pedig el tudjuk hárítani.

ígérték a pénzügyi vezetők.

A pénzügyi szakemberek a növekvő inflációs nyomásra is felhívták a figyelmet, és kiemelték, hogy a Fed-nek és a többi központi banknak is megfelelően kell cselekednie, amennyiben a piaci árak emelkedése veszélyezteti a gazdasági fellendülést. 

A Fed szeptemberben jelezte, hogy hamarosan visszavonja azokat a támogató intézkedéseket, melyeket a koronavírus miatt kialakult gazdasági visszaesés miatt léptettek életbe (például visszafogja a kötvényvásárlásokat). Ez az első lépés lenne a kamatlábemelés irányába, mely lassítaná a növekedést és ellenőrzés alatt tartaná az inflációt. 

Az IMF a héten a júliusi 6-ról 5,9 százalékra minősítette vissza a globális növekedésre vonatkozó előrejelzéseit. A visszaminősítés a globális ellátási láncokban okozott tartós fennakadásokra és az oltóanyagok aránytalan elosztására vezethető vissza. Az IMF az Egyesült Államok esetében 6 százalékos növekedési arányt vetít előre, szemben a júliusi 7 százalékkal.