Nemzetközi gazdaság

Aláírásgyűjtés az euróbevezetés ellen

A horvát szuverenisták szerint az ország gazdasága nem áll készen arra, hogy eurót használjon, és csak a kormány erőlteti annak bevezetését, noha elvileg még évekig halogathatná az intézkedést. Ezért kezdeményezték a népszavazás kiírását.

Az ellenzékből politizáló, erősen jobboldali Horvát Szuverenisták pártja (Hrvatski Suverenisti) aláírásgyűjtésbe kezdett annak érdekében, hogy a kormány írjon ki népszavazást az euró bevezetéséről. Az ötfős parlamenti frakcióval rendelkező szuverenisták ugyanis féltik az országot a közös fizetőeszköztől, amit a horvát kormány 2023. január elsején tervez bevezetni. 

A kezdeményezők leginkább a drasztikus árnövekedéstől tartanak, de úgy érzik, hogy az ország szuverenitása is csorbul azzal, ha feladják saját fizetőeszközüket.

Ahhoz, hogy az akció első fázisa sikeres legyen, az aláírásgyűjtés kezdeményezőinek 30 nap alatt össze kell gyűjteniük az aktuális horvát választói névjegyzékben szereplők tíz százalékának az aláírását, ami jelen esetben 369 ezer főt jelent. 

A tervek szerint ehhez országszerte 240 helyen helyeznek ki aláírásgyűjtő standokat. Ha sikerül összeszedni a kellő mennyiségű szignót, akkor az alkotmánybíróságon a sor, hogy döntsön a kezdeményezés sorsáról. Ha alkotmányellenes a témafelvetés, akkor ugyanis nem lehet népszavazást tartani róla. 

A kormány ugyanakkor úgy véli, hogy az egész aláírásgyűjtés felesleges, hiszen Horvátország azzal, hogy csatlakozott az Európai Unióhoz, elfogadta a közös fizetőeszköz bevezetését is, ezért kötelesek ezt megtenni. 

Fotó: DENIS LOVROVIC / AFP

A szuverenisták ezt nem is vonják kétségbe, viszont úgy vélik, az ország gazdasága nem áll készen arra, hogy eurót használjon, és csak a kormány erőlteti annak bevezetését, noha elvileg még évekig halogathatná az intézkedést.  Éppen ezért a szuverenisták legfőbb célja, hogy védjék meg a horvát kunát, ameddig csak lehet, és csak akkor álljanak át a közös fizetőeszközre, amikor arra az ország valóban készen áll majd. Amennyiben az ellenzéki párt akciója nem sikerül, a kormány 2023. január elsejétől vezetné be az eurót, ami két héten keresztül a kunával párhuzamosan lenne használatban. 

Január 15-től viszont csak euróval lehet majd fizetni mindenhol. Természetesen nem kell aggódniuk azoknak sem, akiknek két hét alatt nem sikerül elkölteniük az összes kunájukat, ők fél évig még minden postán, bankban és a FINA pénzügyi szolgáltató országos hálózatában is díjtalanul beválthatják a pénzüket euróra. Július 1. után viszont már csak a nemzeti bankban tudják beváltani a forgalomból kivont kunabankókat és -érméket, igaz, ott erre még 30 évig lehetőség nyílik. Azoknak viszont, aki bankban tárolják a pénzüket, még ennyi dolguk sem lesz, az ő egyenlegeik ugyanis automatikusan átállnak majd euróra egy előre meghatározott árfolyam szerint.

kuna Horvátország aláírásgyűjtés Euróbevezetés
Kapcsolódó cikkek