Miután az élelmiszerek ára évtizedes csúcsokon jár, úgy tűnik kicsi az esély arra, hogy a közeljövőben fellélegezhetünk, hiszen most a tavaszi búza jegyzése érte el a vékánként 10 dolláros árat, 2012 óta először – írja a Bloomberg. Az emelkedés oka az, hogy a forró, száraz nyár mind az észak-amerikai, mind az orosz termést negatívan befolyásolta, így a készletek a szezon végére öt éves mélypontra zuhanhatnak az Egyesült Államok szerint.

Fotó: Shutterstock

Noha kemény vörös őszi búza idei termése bőségesebb volt a többi fajtánál, a szűkösség annak az árfolyamát is hétéves csúcsra lökte pénteken. 2022 felé tekintve sem sokkal jobb a helyzet, hiszen a legújabb előrejelzések a következő három hónapra is aszályt jósolnak, ami csökkentheti a nagy beruházásokat a termelők részéről. A műtrágya drágulása szintén nem kedvező előjel.

Mindez tovább növelheti az amúgy is magas élelmiszerárakat és akár a kínai állattenyésztés takarmányköltségein keresztül a húsárakra is hatással lehet. A tavaszi búza ára idén már 70 százalékos emelkedésen van túl.