Személyes okokra hivatkozva távozik hivatalából a német jegybank elnöke – áll a Bundesbank hivatalos honlapján. Jens Weidmann, az év végéig látja el feladatait.

Arra a döntésre jutottam, hogy tíz nagyszerű év után itt az idő, hogy új fejezet kezdődjön mind a Bundesbank, mind pedig az én számomra

– mondta Weidmann a bank munkatársainak írt levelében. A közgazdász az Európai Központi Bank (EKB) igazgatótanácsának elnöki tisztségét is betölti.

Fotó: ARNE DEDERT / AFP

Jens Weidmann gyakorlatilag az elődei által megteremtett hagyományt viszi tovább azzal, hogy még a hivatalos megbízatásának lejárta előtt távozik.

Bár személyes okokra hivatkozik, a következő napokban fény derülhet arra, hogy távozásának okában szerepet játszott-e az EKB monetáris, illetve inflációs politikája.

Elemzésében az ING megjegyzi, hogy aki szimbolikus összefüggést szeretne látni Weidmann döntése és az EKB jelenlegi monetáris politikája között, egyértelműen fog is ilyet találni. 

Weidmann az EKB számára döntő időszakban távozik, és ezzel a szigorúbb politikát sürgető „héják” egy fontos hangot veszítenek el. A megemelkedő árak az inflációs folyamatok kiegyensúlyozottabb értékeléséhez vezettek  a banknál – írta Carsten Brzeski, az ING fő makrogazdasági elemzője. Bár a bank főközgazdásza, Philip Lane kedden megismételte, hogy az EKB iránymutatása nem erősíti meg a piaci spekulációt a jövőbeli kamatemelésekről, a magas kilátása, a vakcinázás előrehaladása és a gazdaság visszatérése a járvány előtti teljesítményéhez erős érvekkel szolgálnak, hogy a bank elkezdje visszafogni eszközvásárlásait.  Előfordulhat, hogy az erről szóló (decemberre várt) döntés lesz Weidmann utolsó sikere Bundesbank-elnökként – tette hozzá Brzeski.