Októberben nagyot romlott a német exportőrök üzleti hangulatindexe a beszállítói láncban kialakult fennakadások miatt a müncheni ifo gazdaságkutató intézet felmérése alapján.

Fotó: Daniel Josling / AFP

Az exportra termelő vállalatok körében a szeptemberi 20,5 pontról 13,0 pontra csökkent októberben az üzleti hangulatindex, a legalacsonyabb szintre az idén február óta.

Clemens Fuest, az ifo elnöke azt mondta, hogy az alapanyagok beszerzésében jelentkező problémák már a német exportra is átgyűrűztek. Hozzátette, hogy a vállalatok változatlanul is élénk exportkeresletre számítanak, elsősorban az elektronikai ágazatban. Jelentősen romlott a megítélése a vegyipari export alakulásának, valamint az autóipari kilátásoknak. Az élelmiszeripar nem számít az export csökkenésére.

A német kormány az idei évre vonatkozó gazdasági növekedési előrejelzését 2,6 százalékra csökkentette, de a jövő évre vonatkozó becslését 4,1 százalékra megemelte

  közölte két, neve elhallgatását kérő forrás a Reutersnek kedden.

A bruttó hazai termékre vonatkozó kormányzati előrejelzések az áprilisi prognózissal vethetőek össze, mely szerint a gazdaság 2021-ben 3,5 százalékkal, 2022-ben pedig 3,6 százalékkal növekedhet. 

Peter Altmaier gazdasági miniszter a frissített növekedési prognózist szerdán ismerteti majd egy sajtótájékoztató keretében. A gazdasági minisztérium szóvivője nem kívánt nyilatkozni.