Nemzetközi gazdaság

Mégis Putyin áll az európai gázválság hátterében?

Megoszlanak a piaci szereplők véleményei abban a kérdésben, hogy mi okozza a rekordmagas európai gázárakat és a tározók évszakhoz képest viszonylag alacsony töltöttségét az utóbbi időben. A Financial Times legújabb írása azonban erősen arra utal, lehetséges, hogy tényleg Vlagyimir Putyin játszmájáról van szó az Északi Áramlat 2. mielőbbi engedélyezése érdekében.

Ugyanis az írás szerint az osztrák, német és holland gáztározók harmadát befolyásolni képes 

orosz cég tárolói nélkül számítva az európai készletek az elmúlt évek 85 és 95 százalék közötti töltöttséget jelző átlagán belül vannak, ám a Gazprom tárolóival együtt számolva ez az arány máris 75 százalékra esik vissza.

Fotó: Alexander NEMENOV / AFP

A cég németországi, az ország kapacitásának ötödét rehdeni tározója például csak 10 százalékig van feltöltve, míg 2019 októberében még tele volt a téli szezon előtt. Hasonló a helyzet Közép-Európa egyik legnagyobb létesítményével az ausztriai Haidachban, ahol a töltöttség szintje mindössze 20 százalék.

Az orosz gáztermelés a nyár végére teljes fordulatszámon pörgött, hogy a cég a tavalyi hideg tél után kiürült belföldi tárolóit fel tudja tölteni. Azonban most, hogy ezzel már nagyjából készen vannak 

a következő hónapra mégsem kötöttek le többletkapacitásokat az Európa felé tartó vezetékeken.

Miután a múlt héten Vlagyimir Putyin is arról beszélt, hogy az Északi Áramlat 2. engedélyezésének már a másnapján tudnák fokozni a szállítást, és miután a belföldi tárolók már megteltek, egyre többen gondolják azt, hogy azoknak volt igazuk, akik szerint Oroszország fegyverként használja a gázszállításokat.

gázkészlet gázszállítás Vlagyimir Putyin földgáz Gazprom északi áramlat 2.
Kapcsolódó cikkek