Amikor csütörtökön híre ment, hogy Alec Baldwin véletlenül megölt egy operatőrt és megsebesített egy rendezőt, a legtöbb embernek Brandon Lee halála jutott eszébe ami a Holló forgatásán történt 1993-ban. Azonban a legtöbb haláleset a forgatásokon általában nem érinti a sztárokat, a stábok egyéb tagjai gyakrabban szenvednek sérüléseket vagy vesztik életüket.

Az AP hírügynökség 2016-os összeállítása szerint 

1990 és 2016 között legalább 43-an veszítették életüket az Egyesült Államokban forgatásokon és több mint 150-en szenvedtek maradandó sérüléseket.

Ez azonban minden valószínűség szerint alulbecsli a valós adatokat, mivel a munkabiztonsági szabályok több amerikai államban is kifejezetten lazák a filmipar számára, igaz, a fő produkciós központokban, mint Kalifornia vagy New York valamivel jobb a helyzet.

A kép illusztrációFotó: Shutterstock

Ráadásul az amerikai filmek forgatásai során nemcsak az Egyesült Államokban, de az országon kívül s történnek halálos balesetek, mint például a Szárnyas fejvadász budapesti forgatásán, ahol 2016 augusztusában egy díszletépítő veszítette életét. 

A balesetek kivizsgálását nehezíti, hogy a legtöbb stábtag szerződése lehetetlenné teszi perek indítását a balesetek kapcsán. 

Ráadásul szemtanúkat sem könnyű találni egy-egy baleset után, hiszen ezzel a jövőbeli munkák lehetőségét is elveszítheti az, aki hajlandó tanúskodni.

Nem véletlen, hogy a filmipari dolgozókat tömörítő szakszervezet, az IATSE már országos sztrájkra készült hétfőtől, többek között a túlfeszített munkatempó biztonságra gyakorolt hatásai miatt. A koronavírus-járványt követően ugyanis a filmipar rohamléptekben próbálta behozni a kimaradt évet, ami az egyébként is brutális, gyakran több mint 12 órás műszakokat még hosszabbá tette, minimális pihenőidő mellett. Az utolsó pillanatban sikerült megállapodást elérni, a sztrájk így elmaradt.

A Rust forgatása, ahol a halálos baleset történt, sem volt ez alól kivétel. 

A Deadline információi szerint alig pár órával a baleset előtt hét stábtag hagyta ott tiltakozásul a felvételeket, 

miután a 12-13 órás felvételek ellenére a produkció mégsem a szerződésben vállalt közeli Santa Fe-ben, hanem a 80 kilométerre található Albuquerque-ben biztosított csak szállást számukra a megrendelő.

A felmondott stábtagok a fizetések késlekedéséről is beszámoltak, továbbá a koronavírus elleni óvintézkedések, és általában a biztonsági intézkedések hiányos voltát is említették. Beleértve mindebbe a fegyverekkel kapcsolatos óvatosság hiányát. A Los Angeles Times információi szerint ráadásul 

már a halálos lövés előtt is történt fegyverrel kapcsolatos incidens, amikor is Alec Baldwin dublőre lőtt az elvileg üres pisztollyal, ám az töltve volt.

A forgatás helyszínét tiltakozásképpen elhagyó, szakszervezeti stábtagokat szakszervezeten kívüliekre cserélték a lap információi szerint. A Deadline szerint a filmben való közreműködést több fegyvermester is visszautasította az alacsony költségvetés mellett szerepeltetett nagyszámú fegyver miatt.