Nemzetközi gazdaság

Peking megtorolná a tajvani külügyminiszter prágai látogatását

Ellenintézkedéseket helyezett kilátásba Csehország ellen Kína, miután Miloš Vystrčil, a cseh szenátus elnöke Prágában fogadta Joseph Wu tajvani külügyminisztert, és ígéretet tett rá, hogy segíti a sziget integrálódását a nemzetközi közösségbe. Kína a saját elválaszthatatlan részének tekinti Tajvant. 

A legitim ellenintézkedésekről” Csao Li-csien kínai külügyi szóvivő beszélt a Bloomberg jelentése szerint, amely nem részletezte, miféle szankciókról lehet szó. Kína prágai nagykövetsége szintén elítélte a cseheket, amiért szeparatista tevékenységhez nyújtottak platformot. Vystrčil ellenben arról beszélt, hogy a találkozó a demokrácia, a szabadság és a jogállam iránti támogatást fejezte ki. A cseh szenátus támogatja Tajvan felvételét a nemzetközi szervezetekbe mondta újságíróknak Wuval együtt tartott rövid sajtótájékoztatóján.  

Fotó: MICHAL CIZEK

Ez nem az első összeütközés a két fél közt. Tavaly Peking „1,4 milliárd kínai ellenségének” nevezte Vystrčilt, amiért egy 90 fős delegációval Tajvanba látogatott. A küldöttség tagja volt a prágai polgármester, Zdeněk Hřib is, aki testvérvárossá nyilvánította Tajpejt.

Wu köszönetét fejezte ki Antony Blinken amerikai külügyminiszternek, aki Peking haragját kiváltva szerdán jelentősebb szerepet sürgetett Tajvan számára az Egyesült Nemzetek Szövetsége testületeiben.  A csehekről elmondta, hogy példaként szolgálhatnának más európai államok számára.  

Tajvan Csehország külkapcsolatok szankció Kína
Kapcsolódó cikkek