A szlovákiai üzletláncok és éttermek – a tudtukon kívül – több tonnányi, külföldről behozott szalmonellás baromfihúst értékesítettek a vásárlóknak, az Európai Bizottság gyorsriasztási rendszere ugyanis késve tájékoztatta a nemzeti hatóságokat ezek veszélyességéről – írja az ujszo.com.

Hányás, hasmenés, láz, masszív folyadékveszteség – a szalmonellafertőzés ugyan ritkán halálos, a tünetei azonban alaposan próbára tehetik a szervezetet, 

így nem csoda, hogy az ezzel kapcsolatos uniós szabályok elég szigorúak. Azok a gyártók, akik szalmonellabaktériummal fertőzött élelmiszereket hoznak forgalomba, borsos büntetésre számíthatnak. 

Fotó: LAURENT GILLIERON

A portál értesülései szerint az ellenőrzések során csak októberben öt alkalommal hoztak be Szlovákiába külföldről szalmonellával fertőzött élelmiszert. Jozef Bíreš, az Állami Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Felügyelőség igazgatója szerint e tekintetben

a legveszélyesebb élelmiszernek a baromfihús számít, amit emiatt még szigorúbban ellenőriznek. 

A Hospodárske noviny gazdasági napilap által megszellőztetett információk alapján a hónapban feltárt öt veszélyes behozatalból négy a szomszédos országokból, Csehországból, Lengyelországból és Ukrajnából érkezett Szlovákiába, 

és nagyjából 9,5 tonnányi baromfihúsról van szó.