Afganisztán tálib vezetése az segítségét kérte az ország repülőtereinek működtetéséhez a hétvégi dohai tárgyalásokon, ahol ígéretet tettek arra, hogy lehetővé teszik a távozást azok számára, akik el akarják hagyni az országot – közölte az Európai Unió  külszolgálata hétfőn.

Az ideiglenes afgán kormány képviselői az unióval folytatott egyeztetéseken megerősítették: 

garantálják, hogy az Afganisztánban tartózkodó külföldiek biztonságban elhagyhatják az országot, ha akarják.

Hozzátették: elkötelezettek amellett is, hogy a távozni akaró afgánok utazását megkönnyítsék. Ehhez azonban nyitva kell tartaniuk az afgán repülőtereket, amihez az EU segítségét kérték. Ehhez az EU akár közvetlen pénzügyi segítséget is nyújthat, annak ellenére, hogy a blokk az Afganisztánnak nyújtott uniós fejlesztési támogatások folyósítását korábban felfüggesztette.

A tálibok dohai tárgyalódelegációjának vezetői. Fotó: KARIM JAAFAR / AFP

Az EU külszolgálata felhívta a figyelmet: 

a tálib küldöttséggel folytatott párbeszéd nem jelenti az ideiglenes afgán kormány elismerését, hanem az Unió operatív szerepvállásásának részét képezi az afgán nép támogatása érdekében.

A tálibok továbbá arra is ígéretet tettek, hogy általános amnesztiában részesítik azokat az afgánokat, akik segítették a és a szövetséges csapatok munkáját egészen azok augusztus végi kivonulásáig. Emellett hangsúlyozták azt is, hogy elkötelezettek a terrorizmus minden formája elleni fellépés mellett.

Fotó: BULENT KILIC / AFP