Tíz százalékkal emeli a nyugdíjakat jövő januártól a román szociáldemokraták (PSD), a liberálisok (PNL) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) alkotta nagykoalíciós kormány, amelynek megalakulása több mint két hónapos politikai válság végére tett pontot Bukarestben. Az indexálás mértéke kompromisszum eredménye a két nagy párt között, a PNL ugyanis csak 7, míg a PSD jelentősebb nyugdíjemelést szorgalmazott, miközben a nyugdíjas szövetségek arra a tavaly elfogadott, ám gyakorlatba nem ültetett jogszabályra emlékeztették a politikai alakulatokat, amely az öregségi juttatás 40 százalékos emeléséről rendelkezett. A minimálnyugdíj a jelenlegi 800 lejről (1 lej 74 forint) 1000 lejre nő, az 1600 lejnél alacsonyabb juttatással rendelkező idősek pedig januárban kapnak egy egyszeri, 1200 lejes támogatást a rezsiszámlák kifizetéséhez. Ezzel egy időben egészségbiztosítási hozzájárulásra kötelezik a 4000 lejnél magasabb nyugdíjjal rendelkezőket. Romániában egyébként az 5,1 millió több mint fele, 2,7 millió juttatás egyenlő vagy kevesebb 1500 lejnél.

Fotó: Shutterstock

A bruttó 2300 lejről 2550 lejre emelkedik, a nettó minimálbér így 10 százalékkal, 1524 lejre (114 ezer forint) nő.

A gyermekek után járó családi pótlékot januártól 14 százalékkal emelik, 243 lejre emelik a két év feletti, illetve 600 lejre a két év alatti gyerekek esetében. Ezek az intézkedések a román 1,2 százalékának megfelelő, több mint ezer milliárd forintnak megfelelő tétellel terhelik meg az állami költségvetést a védelmi miniszterből kormányfővé előlépett Nicolae Ciuca tartalékos tábornok szerint. Az emelések jelentős hányadát amúgy „kioltja” a magas és az energiaárak meredek emelkedése. Kérdéses, hogy a kabinetnek sikerül-e tartania jövőre a 6,2 százalékos hiánycélt. A költségvetési deficit az idei év első tíz hónapjában az össztermék (GDP) 4,03 százalékára nőtt, a hiánycél pedig ebben az évben a GDP 7,1 százaléka (tavaly Románia 9,2 százalékos hiánnyal zárt). Mindenesetre az új kormány már első napjaiban figyelmes gazdálkodásra kényszerült, az államkasszában ugyanis elfogyott a pénz a novemberi nyugdíjak folyósítására, így erre a célra más területekről – többek között a közlekedési minisztériumtól – kellett forrást megvonni a költségvetés-kiegészítéskor. A Ciuca-kabinet egyelőre nem tervez adóemelést, a szociáldemokratáknak nem sikerült elfogadtatniuk a koalícióban a nagyobb vagyonra kivetendő luxusadóra, valamint a progresszív adózás bevezetésére vonatkozó javaslatukat, így marad az egységes, 10 százalékos adókulcs.

A nagykoalíciós kabinet programjában a GDP 7 százalékát szánják állami beruházásokra, itt nagy hangsúlyt kap az infrastruktúra-fejlesztés. Korszerűsítenék az ország megyei és helyi úthálózatának 40 százalékát, felújítanának 3000 kilométer megyei és 10 ezer kilométer helyi útszakaszt, az autópályahálózatot pedig úgy bővítenék, hogy Románia bármely pontjáról elindulva legtöbb egy órán belül rá lehessen csatlakozni sztrádára vagy gyorsforgalmi útra. Nagy hangsúlyt kaptak a családvédelmi intézkedések, miután az RMDSZ javaslatára, magyarországi mintára önálló minisztérium jött létre a terület számára. Az új kormány egyetlen hölgy tagja, Gabriela Firea volt bukaresti főpolgármester irányította tárca megállítaná a demográfiai hanyatlást, ösztönzné a gyermekvállalást, például mentesítve az egészségbiztosítási hozzájárulás befizetése alól a legalább három gyereket nevelő családokat. A lakásvásárlást 45 ezer euróig terjedő, a lakásépítés költségeinek 30 százalékát fedező támogatással segítenék, emellett hétszemélyes autó vásárlása céljából is támogatja az állam a nagycsaládokat.