Nemzetközi gazdaság

Rálép a gázra a Fed – beütött a villám, zuhan az euró

Óriási meglepetésre Jerome Powell, a Federal Reserve elnöke azt mondta, hogy még gyorsabb ütemben kell befejeznie pénzbőség-teremtő eszközvásárlásait a jegybanknak. Pedig mindenki attól tartott hogy az új vírusvariáns megjelenése ennek az ellenkezőjét jelentheti.

Indokolt, hogy a Federal Reserve megfontolja: gyorsabban fejezze be az eddig vártnál eszközvásárlásainak visszafogását, mert a gazdaság erős és az magas – mondta Jerome Powell, a Fed elnöke az amerikai szenátus bankbizottsága előtt.

Fotó: Shutterstock

A bejelentés bombaként hatott a piacokon, mivel a befektetők pont arra számítottak, hogy az omikron vírusvariáns megjelenése okozta gazdasági bizonytalanság a várhatóan majdan kamatemelésekig vezető visszafogás lassítását hozhatja.

Az euró 1,138-ról 1,124-re szakadt a dollár ellenében, az omikron pénteki sokkja előtt elért 17-havi mélypontot megközelítve. A dollár vásárlása általában negatívan hat a közép-európai devizákra, az MNB kamatfolyosó-szélesítése után erősödő csatornába került forint azonban ezúttal nem reagált így a bejelentést közvetlenül követően, sőt még erősödött, talán Powell elnök gazdasági optimizmusának köszönhetően. A zloty is erősödéssel reagált.

dollár árfolyam Fed monetáris szigorítás
Kapcsolódó cikkek