Az Egyesült Államok Szövetségi Kereskedelmi Bizottsága (FTC) hétfőn  közölte, hogy vizsgálatot indított az ellátási láncok szakadozásának okai miatt és hogy azok hogyan okoznak nehézségeket a fogyasztók számára valamint hogyan rombolják a versenyt az országban – írja a USA Today.

Az FTC többek között olyan kiskereskedelmi láncokat, mint a Walmart vagy az Amazon és nagykereskedőket és beszállítókat mint a Procter & Gamble, a Tyson Foods vagy a Kraft Heinz, szólított fel arra, hogy 

biztosítsanak információkat az üres polcok és a magas árak okairól.

A cégeknek 45 napjuk van válaszolni. Az okok feltárás mellett a hatóságok vizsgálják, hogy a zavarok milyen szűk keresztmetszetekhez, hiányokhoz,  versenyellenes gyakorlatokhoz és áremelésekhez vezetnek.

Fotó: FREDERIC J. BROWN / AFP

A cégeknek jelezniük kell az elsődleges tényezőket, melyek tönkreteszik képességüket, hogy beszerezzenek, szállítsanak vagy terítsenek különböző termékeket, ezen zavarok hatásait a késedelmes és törölt rendelések tekintetében, a növekvő költségeket és árakat, a leginkább érintett termékeket, beszállítókat és alapanyagokat és a lépéseket, melyeket tesznek a problémák leküzdése érdekében, továbbá hogy hogyan helyezik el áruikat a boltjaikban hiány esetén.

A vállalatoknak hozzáférhetővé kell tenni ezen kérdésekkel kapcsolatos belső kommunikációjukat is, 

beleértve az ezzel kapcsolatos stratégiával, marketinggel és promócióval, költségekkel, nyereségrátával, forgalommal, a beszállítók és márkák kiválasztásával  kapcsolatban is.

Az ünnepi szezon közeledtével Joe Biden amerikai elnök egyre kétségbeesettebb módon igyekszik a vásárlókat biztosítani arról, hogy kormánya mindent megtesz a szakadozott ellátási láncok befoltozása érdekében.

Az elnök hétfőn számos nagy cég vezetőjével beszélt, akik jelezték hogy a tavalyinál jelentősebb készletekkel várják az ünnepi szezont. Az ellátási láncok szakadozása,  kereskedelmet megbénító szűk keresztmetszetek és növekvő árak nem csak az Egyesült Államokat, de Magyarországot is erőteljesen érintik.