A metánadatok meghamisításával vádolta az 51 halálos áldozattal járó tűzön átesett szibériai bánya menedzsmentjét Vlagyimir Putyin csütörtökön – írja a Reuters.

A mentőcsapatok a mai napig hozzák fel az áldoztok holttesteit a Lisztvjaznaja bányából, ahol az utóbbi évtizedek egyik legsúlyosabb orosz bányabalesete történt.

Putyin szerint a bánya vezetése rendszeres lépéseket tett azért, hogy a metángáz kiugró szintjét elleplezze a bányában és a szenzorok eredményeit is meghamisították.

A bánya a helyi üzletember Mikhail Fedjaev és üzleti partneri által kontrollált SDS-Ugol tulajdonában van, akik egy múlt szombati közlemény szerint az áldozatok családjának fizetni fognak és hiteleiket is rendezik.

Fotó: Press-service of Russian Emergen / Sputnik via AFP

Fedjaev televíziós megjelenésében azt mondta, hogy vállalja a felelősséget, bár az áldozatokat visszahozni lehetetlen, miután Putyin megkérdezte, hogy az igazgatótanács követi-e mi történik a biztonság terén a bányákban, vagy csak a pénzt számolja.

Az üzletember szerint három részes gáz kontroll rendszer volt üzemben mozgatható gáz elemző készülékekkel, ám z emberi tényező miatt ezek nem működtek megfelelően.

Putyin szerint a vizsgálóbizottság és az ügyészség nyomoz majd az ügyben. Mindenesetre a bány három menedzserét és két biztonsági felügyelőt bűnös gondatlanság vádjával már őrizetbe vettek a múlt héten.

A Kemerovo régióban nem ez az első és valószínűleg nem is az utolsó bányabaleset, 2010-ben egy robbanás 91 ember életét követelte.