Szerdán egy ausztriai sebészre 2700 eurós (3000 dollár) pénzbírságot szabott ki a bíróság, miután kiderült, hogy amputálta egy beteg rossz lábát - közölték helyi jelentések az insider.com.

A Volksblatt című osztrák lap szerint a linzi Klinikum Freistadtban dolgozó 43 éves sebészt, akit az osztrák törvények szerint nem lehet megnevezni, "súlyosan gondatlan testi sértésben" találták bűnösnek. A nem megfelelő lábat május 18-án „a körülmények katasztrofális kombinációja” miatt távolították el – áll a kórház által nem sokkal a baklövést követően kiadott közleményben, amelyet elküldtek az Insidernek. 

A sebész a műtét előtt a bal láb helyett a jobb lábát jelölte meg, ez a hiba csak a beteg másnapi kötéscseréjénél derült ki – olvasható a közleményben. "A beteget, valamint családját azonnal értesítették, és pszichológiai támogatást biztosítottak" - áll a kórház májusi közleményében.

A sebész a tárgyalás során a Linzi Regionális Bíróságnak azt mondta a Volksblatt szerint, hogy tudta, a bal lábat kell amputálni és egyszerűen nem tudja megmagyarázni miért a másikat távolította el. A kórház tájékoztatása szerint később a beteg bal lábát is amputálni kellett comb felett.

A Volksblatt szerint a férfi e beavatkozástól függetlenül később meghalt. A bíróság 5666 dollár kártérítést ítélt meg a páciens özvegyének.

Fotó: Klinikum Freistadt/Facebook

A sebésznő saját kérésére már nem dolgozik a Freistadti Klinikán, de nem bocsátották el – mondta az Insider Friday-nek Jutta Oberweger, a kórház szóvivője.

„A hiba visszafordíthatatlan, de vállalati kultúránk szerint nem fogjuk tönkretenni alkalmazottunk életét, kap egy második esélyt” – mondta Oberweger. „Elnézést kérünk, és mélyen sajnáljuk, ami a Freistadt Klinikán idén tavasszal történt, de felelősséggel tartozunk munkatársainkért is” – folytatta. 

A sebész tagadta a súlyosan gondatlan testi sértés vádját. A kórház májusi közleménye szerint felülvizsgálja és javítja gyakorlatát. A sebésznek december 6-án délig van lehetősége fellebbezni a döntés ellen – írja a CNN .