Franciaország azt szeretné elérni, hogy az kevésbé függjön Oroszországtól és a Kínától az energiahordozók, mind a nyersanyagok tekintetében írja a Bloomberg.

Az uniónak gondoskodnia kell arról, hogy függetlenedjen Kínától, és az olyan csúcstechnológiai termékeket, mint például a csipeket, napelemeket saját maga állítsa elő 

mondta Barbara Pompili, Franciaország ökológiai átállásért felelős minisztere egy brüsszeli konferencián. Pompili hozzátette, az Európai Uniónak azt is biztosítania kell, hogy új energiatechnológiákat, például a hidrogént Európában belül termelje meg.

Franciaországi szélturbinák Fotó: COLIN MATTHIEU / HEMIS.FR / AFP

Az unió jelenleg 90 százalékban Oroszországból importálja a gázt. Az unióban az energiaárak rekordmagasságba ugrása után lett központi téma, hogyan lehetne csökkenteni az Oroszországra való kiszolgáltatottságot. 

„Egy tanulságot mindenképpen levonhatunk a Covid-válságból, mégpedig azt, hogy Európának ragaszkodnia kell ahhoz, hogy biztonsági tartalékokkal rendelkezzen a legfontosabb nyersanyagokból, és csökkentse például a Kínára való ráutaltságát” — mondta Pompili.

Franciaország 2022 januárjától Szlovéniától veszi át az Európai Tanács soros elnökségét.  Az uniós elnökség azt is jelenti, hogy Franciaország komoly szerepet vállal abban, hogy az európai zöld megállapodásban foglaltak megvalósuljanak, például annak elérése, hogy az üvegházhatású gázok kibocsátása 2033-ra 55 százalékkal csökkenjen. Az unió tervei között szerepel többek között az is, hogy 

szénadót vessen ki az unión kívüli nagy energiaigényű iparágakra, például a cement- és acéliparra.  

Kadri Simson energiabiztos kihangsúlyozta, a gazdaságnak fokozatosan kell átállnia a megújuló energiaforrásokra, részben amiatt, hogy kevésbé legyen kiszolgáltatva más országoknak. Simson múlt héten jelentette be, hogy az unió olyan intézkedéseket fog javasolni, amely segíti a régió energiabiztonságának előmozdítását, például egy olyan keretrendszer kialakítását,  mely lehetővé teszi a stratégiai gázkészletek közös beszerzését.