Hatvan és 85 százalék között mozgó, 2022 januárjától érvényes áremelésről tájékoztatta ezekben a napokban több mint 5,5 millió romániai ügyfelét az ország egyik legnagyobb energiaszolgáltatója. A 48 százalékban – a bukaresti energiaügyi minisztérium révén – állami kézben lévő Electrica Rt. régiónként eltérő arányban drágítja a villamos energiát, a legnagyobb, 85 százalékos mértékben az észak- és dél-erdélyi, valamint dél-romániai lakossági fogyasztók számára. Esetükben az elektromos áram ára a jelenlegi 0,776 lejes (1 lej 73 forint) kilowattonkénti árról 1,424 lejre emelkedik, ami azonban a szabadpiaci áron alapuló szerződéssel rendelkező fogyasztóknál (a lakosság mintegy fele) is mindössze hat hónapra érvényes, míg azok, akik az egyetemes szolgáltatási csomagnál maradtak, már áprilistól új, minden bizonnyal magasabb díjszabásra számíthatnak.

Fotó: DANIEL MIHAILESCU

Romániában tavaly júliustól a földgáz, idén januártól a villamos energia lakossági árát is liberalizálták, megszűntek az államilag szabályozott árak, ennek nyomán már az év első felében 10-20 százalékkal drágultak az energiahordozók. 

Azóta folyamatos az inflációt alaposan felpörgető emelkedés, ugyancsak az Electrica jövő év januárjától közel háromszorosára srófolja fel a földgáz lakossági árát, kilowattonként 0,31 lejről 0,89 lejre. A szolgáltatók többnyire három – de a legtöbb hat – hónapra érvényes szerződéseket kötnek a fogyasztókkal, akiknek ráadásul nem kínálnak rögzített árat, így bármikor drágíthatnak. A társaságok a nemzetközi piacon tetten érhető folyamatokon kívül kihasználják, hogy a román hatóságok energiaár-kompenzációt vezettek be öt hónapra, november és április között, amit az állam fizet a szolgáltatóknak. A villany esetében az állam kilowattóránként 0,29 lejt fizet a szolgáltatónak a fogyasztó helyett, a gáznál is 33 százalékkal csökken a kilowattóra fogyasztói ára az állami kompenzációnak köszönhetően. A kedvezménnyel viszont csak azok élhetnek, akik havonta legfeljebb 200 kilowattóra elektromos áramot, az öt hónap során pedig maximum 1100 köbméter földgázt használnak el. 

Szakértők arra figyelmeztetnek, hogy jövő tavasszal nagyon sok fogyasztótól kérik majd vissza a kompenzációt, mivel meghaladják majd a fogyasztási plafont.

Jelentősen drágult a távhő is az ország 51 városában, ahol működik távhőrendszer, 

de a távfűtés árának további emelkedésére kell számítani, mivel a kormány az igényelt 1,8 milliárd lejes támogatásnak csupán a negyedét folyósította az önkormányzatoknak, amelyek így csak a költségek kis részét tudják átvállalni. 

Reális annak a veszélye, hogy rengetegen nem tudják majd kifizetni a gáz-, villany- és fűtésszámlájukat, hiszen Romániában 2,95 millióan, a lakosság 15,2 százaléka élt tavaly súlyos anyagi nélkülözésben. Nem véletlen, hogy az emberek többségét elsősorban az energiaár-robbanás tartja lázban, és kevésbé a koronavírus-járvány, amelynek negyedik hulláma már lecsengett Romániában, a napi új fertőzésszám 1000 körül alakul, és csökken a kórházakra nehezedő nyomás. Az átoltottsági arány továbbra is az egyik legalacsonyabb a 19 milliós országban, ahol eddig 7,4 millióan kapták meg teljeskörűen a védőoltást. A bukaresti kormány egyelőre kizárja az oltás kötelezővé tételét, de egy ideje fontolgatja a zöldigazolvány bevezetését a munkahelyeken.