Japánban szigorították a korlátozásokat Tokióban és az ország tucatnyi másik térségében, hogy megfékezzék a koronavírus omikron variánsának terjedését, amely rekord számú fertőzést okoz. Az intézkedések az ország lakosságának felét érintik, és péntektől február 13-ig maradnak érvényben. Lehetővé teszik a prefektúrák kormányzói számára, hogy korlátozzák az emberek mozgását és az üzleti aktivitást, lerövidítik az éttermek és bárok nyitva tartási idejét, és tiltják az alkohol értékesítését. Az országban kedden több mint 32 ezer esetet jelentettek, Tokió rekordot döntött 7377-tel.

A járvány kitörése óta négyszer hirdettek rendkívüli állapotot, és bár a 126 milliós lakosság nyolcvan százaléka be van oltva, a harmadik adagot csupán 1,2 százaléka vette fel.

Az omikron gyors terjedésének hatása már jelentkezik a gazdaságban is, a Toyotának például be kellett avatkoznia a gyártási műszakokba, miután nyolc munkás tesztje pozitív lett. A turisztikai hivatal jelentése szerint tavaly nem egészen negyedmillió külföldi vendég érkezett az országba, ami a legkevesebb 1964 óta.

Fotó: PHILIP FONG / AFP

A francia gazdaság viszont olyan „jó” állapotban van, hogy a növekedését néhány elszigetelt szektort kivéve nem hátráltatja az omikron variáns gyors terjedése – nyilatkozta szerdán a France Info rádiónak Francois Villeroy de Galhau, a Banque de France kormányzója, az Európai Központi Bank (EKB) kormányzótanácsának tagja. Az azonban még mindig túl magas az eurózóna második legnagyobb gazdaságában, tette hozzá, de a jegybank és az EKB megtesz minden szükséges lépést, hogy azt két százalék körülire szorítsa le, ami az év végére szerinte sikerül. Az éves infláció Franciaországban 2,8 százalékkal nőtt novemberben és decemberben is 2020 azonos időszakához képest. 

A járvány csekély hatása és a magas költségvetési deficit miatt a kormányzó szerint semmi sem indokolja, hogy a kormány továbbra is jelentős ösztönzőpolitikával támogassa a vállalatokat. (A hiány 2019-ben a 3,07 százalékát tette ki, 2020-ban már 9,21 százalékot, tavaly pedig becslések szerint 8,93 százalékot.) – A „kerül, amibe kerül” már nem indok – jelentette ki. 

Fotó: DANIEL PIER / AFP

Elemzők várakozásai szerint az indiai gazdaságra is csak minimális visszafogó erőt jelent az újabb járványhullám, a kormánynak a márciussal kezdődő pénzügyi évre beterjesztendő költségvetésben a fiskális óvatosságra kell koncentrálnia. Ázsia harmadik legnagyobb gazdaságában az omikron terjedése miatt a legtöbb szövetségi államban helyi korlátozásokat vezettek be, ami a Reuters által megkérdezett szakértők szerint öt százalékra nyomja le az első negyedéves gazdasági növekedést a decemberben várt hat százalékról.

Az év egészét tekintve a korábbi 9,5 százalék helyett 9,2 százalékos bővülésre számítanak.

Várakozásaik szerint az infláció az év első három hónapjában 5,8 százalékkal éri el a csúcspontját, aztán csökkenni kezd, vagyis a jegybank hat százalékos célja alatt marad.