A tongai vulkánkitörés miatti cunami Kaliforniában és Peruban is okozott károkat, a legnagyobb pusztítást Tonga szenvedte el. 

A 176 szigetből álló – melyek közül 52 lakott –, 105 ezer lakosú ország azóta is küzd a természeti katasztrófa hatásaival.

A legnagyobb kár Nomuka, Mango és Fonoifue szigeteken keletkezett, ahol 15 méteres szökőár söpört végig – írta a New York Times. Mango szigetén az összes lakóépület megsemmisült. Az ENSZ szerint a lakosság 80 százalékát súlyosan érinti a katasztrófa. A szökőárnak három halálos áldozata volt.

Fotó: Emma Schwenke / Australian Defence Force

A Reuters beszámolója szerint a külvilággal való kommunikáció az országban továbbra is nehézkes, az internet akadozik, a külső szigeteken pedig nincs telefonszolgáltatás. Az áramellátást egy hét elteltével sikerült helyreállítani, a mindent ellepő vulkáni hamu eltakarítása folyamatosan zajlik.

Az ország legnagyobb hírportálja, a Matangi először szombaton adott életjelet magáról.

A tiszta ivóvíz és az élelmiszer is sok helyen hiánycikk, mindkettőből a nemzetközi segélyszállítmányokra van utalva az ország. A Vöröskereszt ezenkívül sátrakat és WC-ket biztosít a fő szigeten, Tongatapun. Erre a szigetre evakuálták azokat, akiknek az otthonuk lakhatatlanná vált.

A miniszterelnök és több minisztere sajtótájékoztatón osztotta meg a katasztrófa utáni helyreállításról szóló terveit – írta a Matangi. Kihirdették, hogy a belföldi légi közlekedés a szigetek között újraindult, az állami iskolákban pedig január 31-én folytatódik a tanítás.

Az új kormány – amely hivatali esküjét pár nappal a vulkánkitörés előtt, január 13-án tette le – mindent megtesz, hogy támogassa a bajba jutott lakosságot.

Tatafu Moeaki pénzügyminiszter bejelentette, hogy minden család 500 dolláros segélyt kap, az országban élő mintegy hatezer nyugdíjas pedig egyszeri 200 dolláros támogatásban részesül.

Ehhez és a helyreállításhoz is szükség van nemzetközi összefogásra. Nemzetközi szervezetektől összesen 44 millió dollár érkezik a napokban, ebből 10 milliót az Ázsiai Fejlesztési Bank, 8 milliót pedig a Világbank ad az országnak. Ezenfelül Ausztrália egymillió ausztrál dollárral támogatja Tongát, Kína pedig 100 ezer amerikai dollárral segíti.