Ritkán látni olyan meredek vonalat a közép-európai devizák árfolyamában, mint ami ma reggel látszott az euró keresztekben szinte az egész régióban, kivéve az örök kilógót, a román lejt. A cseh korona, a forint és a złoty szinte tandemben, az utóbbi talán némi késéssel.

Fotó: Shutterstock

A korona 24,41 közeléből 24,22-ra - évtizedes csúcspontra - ugrott, mielőtt délután 24,31-re vonult vissza. A forint – miután reggel még azért birkózott, hogy át ne törje tartósan a 358-as szintet – 355,5-ra erősödött, a złoty pedig 4,5415-ről 4,525-ra. A korona és a forint esetében ez mintegy 0,2, illetve 0,5 százaléknyi izmosodást jelent keddhez képest, a złoty pedig gyakorlatilag visszatért az előző napi szintjeire. 

Belföldi okokat a hírek közt nagyítóval böngészve sem találni, és az együttes mozgás amúgy is arra utal, hogy nemzetköziek lehetnek az okok. Ilyen tandemmozgás esetében automatikusan a dollár árfolyamát érdemes ellenőrizni, és csakugyan: a zöldhasú ezen a héten visszapattant az év eleji meglepő gyengülés után, de ez a mozgás ma megtört, és az euró kereszt az 1,1315 környékéről 1,135 környékére mozdult.

Érdemes megjegyezni, hogy bár több évtizede ismert fordított korreláció van a zöldhasú és a feltörekvő gazdaságok devizái között, ekkora és fokozatos euró/dollár elmozdulás általában azért nem szokott ilyen szakadásszerű változást okozni a régiós devizák árfolyamaiban. A jelenlegi helyzetre ugyanakkor az jellemző, hogy az euró/dollár keresztnek egyelőre még az irányát is csak találgatják a nemzetközi piacon, egy héttel a Federal Reserve ülése előtt, miközben vannak, akik arra spekulálnak, hogy előbb-utóbb az Európai Központi Bank hangvétele is szigorúbbá válik a megemelkedett miatt. Christine Lagarde, az EKB elnöke pénteken szólal fel a davosi világgazdasági találkozón. A dollár árfolyamát tekintve fontos tényező az is, emelkednek-e tovább az amerikai állampapírhozamok, miként a napokban, vagy netán visszavonulót fújnak.

 A befektetők választásait a devizapiacokon az is erőteljesen befolyásolja, melyik gazdaságban mekkora a reálkamat és milyen további változás várható. A forint szempontjából támogató lehet, hogy a Reuters ma közzétett elemzői felmérése szerint a jövő héten a Magyar Nemzeti Bank ismét kamatot emelhet.