Újabb rekordra nőtt a norvég külkereskedelmi többlet decemberben, miután az ország földgázexportjának értéke több mint ötszörösére növekedett az egy évvel korábbinál – derült ki a norvég statisztikai hivatal adataiból. A decemberi többlet elérte a 106 milliárd norvég koronát (12,09 milliárd dollár), megdöntve az októberben felállított 84,5 milliárdos korábbi rekordot.

A napi mintegy 4 millió hordó kőolajjal egyenértékű kőolaj- és földgáztermeléssel Norvégia a globális energiaárak megugrásának óriási nyertese volt. Az 181,8 milliárd koronát tett ki a múlt hónapban, 139,9 százalékos éves exportnövekedést követően, amelynek 52 százaléka földgázból, 19 százaléka pedig kőolajból származott. A gázexport értéke decemberben 95,1 milliárd korona volt, ami valamivel több mint 500 százalékos növekedés az egy évvel korábbihoz képest. Az olajexport eközben 71 százalékkal, 34,9 milliárd koronára emelkedett.

Fotó: equinor.com

A norvég állami irányítás alatt működő Equinor az Európai Unióban felhasznált földgáz mintegy 25 százalékát szállítja, ami a norvég kormány adatai szerint a második legnagyobb mennyiség az orosz Gazprom 34 százalékos piaci részesedése után. Bár az oroszoknak jelentősebb a részesedése, úgy tűnik, hogy a norvégok kaszálták messze a legnagyobbat az idén elszálló árakon.

A két évtizeddel ezelőtt liberalizált európai gázpiacon a tavaly januárban jellemző 20 euró körüli megawattóránkénti napi árakat követően december végére 180 euró fölé emelkedett a gáz ára, míg hétfőn 88,8 eurót kellett fizetni érte.

Tehát a rugalmasabb piac – ahol a hosszú távú szerződéseket a napi megállapodások váltották fel – mindaddig az európai fogyasztók javát szolgálta, amíg a bőséges kínálat alacsonyan tartotta az árakat, de az elmúlt néhány hónapban a hátrányát is érzékelhetik a gazdasági kilábalás és más tényezők okozta szűkebb piacon.

Bár sem az Equinor, sem a Gazprom nem hozza nyilvánosságra az azonnali kereskedésből származó bevételeit, becslések szerint az havonta több milliárd dollár extra bevételt jelenthet az utóbbi hónapokban számukra. Az Equinor azonban valószínűleg sokkal nagyobb nyereséget zsebelhet be, mint a Gazprom. A norvég állami vállalat az eladott gázmennyiség nagyjából 70 százalékát a napi árképzés alapján adja el, szemben a néhány évvel ezelőtti 25 százalékkal, és ezen felül is értékesít más rövid távú határidős szerződéseken keresztül.

Ezzel szemben becslések szerint a Gazprom együttesen 56 százalékot értékesít napi és más rövid távú árfolyamon, további 31 százalékot a következő negyedévre, szezonra vagy évre vonatkozó árképzéssel, míg értékesítésének 13 százalékát az olajhoz indexálták. A Gazprom szerint viszont a cég eladásainak csupán egynegyede, azaz az európai gázkínálat kevesebb mint 10 százaléka történik a Gazprom azonnali piaci értékesítésén keresztül.

Moszkva beélesítve tartja a gázfegyvert

Megosztott az az Oroszországgal szemben hozandó büntetőintézkedéseket illetően, vannak, akik attól tartanak, hogy Moszkva ellenlépésként elzárhatja a gázt.