A római kormány ellenzése ellenére is részt vett a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel rendezett szerdai videókonferencián az energetikai nagyvállalat Enel és a gumiabroncsgyártó Pirelli ügyvezető igazgatója, Francesco Starace és Marco Tronchetti Provera is.

Az internetes tanácskozáson rajtuk kívül még Antonio Fallico, a kereskedelmi pénzintézet, a Banca Intesa San Paolo oroszországi tevékenységének irányítója is jelen volt. A tárgyalásokon tizenhat olasz nagyvállalat képviselői vettek részt, közöttük a Generali biztosító, az élelmiszeripari Barilla és a húsfeldolgozó Cremonini menedzserei.

Fotó: AFP

A Kreml tájékoztatása szerint a több mint két órás találkozón  a moszkvai kormány több tárcavezetője is részt vett, közöttük a pénzügyi, az ipari és kereskedelmi, az energetikai miniszter, valamint a kőolajipari cég, a Rosznyefty első számú embere, Igor Szecsin.

Az olasz-orosz kereskedelmi kamara elnöke, Vincenzo Trani közölte, hogy a videókonferencián a két ország közötti kereskedelmi, gazdasági és befektetési kapcsolatok legaktuálisabb kérdéseiről volt szó, a kölcsönös együttműködés bővítése lehetőségeivel. Kiemelte, hogy a beruházásokat elsősorban az energetikai, ipari, pénzügyi és a környezetvédő technológia terén kívánják tovább erősíteni.

Trani elmondta, hogy a találkozót még novemberben kezdték szervezni, és most bármilyen politikai retorikától mentes párbeszéd zajlott. Hozzátette, hogy Olaszország Moszkva harmadik legnagyobb kereskedelmi partnere.

A találkozó jelentőségét hangsúlyozta a Coldiretti agrárszövetség is, kiemelve, hogy tavaly 55 százalékkal emelkedett az Olaszországba irányuló orosz miközben a szankciók miatt az Oroszországba tartó olasz árukivitel alig 8,8 százalékkal nőtt.

Sajtóértesülések szerint a Mario Draghi vezette római kormány a találkozó lemondását kérte a vállalkozóktól, akik közül néhányan távol maradtak, köztük az Eni, amely a világ egyik vezető olaj- és gázipari vállalata.  A kamarai elnök, Vincenzo Trani szerint azonban az Eni vezetői már korábban jelezték, hogy nem vesznek részt a virtuális rendezvényen.  hiányzásukat. Alkalmatlannak nevezte a találkozót a Copasir, a római parlament nemzetbiztonsági bizottsága tagjainak közleménye, amely az Ukrajna határán kialakult aggasztó helyzetre hivatkozott.