Ha nem okozna elegendő problémát a világ olajellátásában az Ukrajna elleni orosz invázió, akkor érkezik az újabb negatív hír, mely szerint Irak karbantartás miatt március 2-ig leállítja a Nyugat-Kurna 2 olajmezőn a kitermelést – közölte egy olajipari tisztviselőre hivatkozva a Reuters.

Az OPEC második legnagyobb termelőjeként Irak napi 3,2 millió hordónyi olajat exportált januárban, míg a most kieső mező napi 400 ezer hordó olaj kitermelésére képes. 

Fotó: HAIDAR MOHAMMED ALI / AFP

Tekintve, hogy a többletkapacitásokat globálisan is szűkösek, ez tovább fokozhatja az olajtermelés hiányát a kereslettel szemben, noha a Reutersnek nyilatkozó tisztviselő szerint a kiesést később pótolják.

További bizakodásra adhat okot, hogy az iparági magazin, az Iraq Oil Report korábban arról számolt be, hogy a mezőt március 14-ig tartják zárva. Az olajárak továbbra is 2014 óta nem látott magasságokban járnak, az északi-tengeri Brent ára az év kezdete óta közel a negyedével emelkedett és átlépte a hordónként 100 dolláros értéket csütörtökön.