Oroszország jelzést küldött a NATO-nak - ez volt a lengyel Gazeta Wyborcza beszámolójának főcíme a Javoriv elleni 35 életet követelő vasárnapi orosz támadásról. A Közép-Kelet-Európa zegzugos történelmét nem ismerő nyugati megfigyelők számára kevéssé világos, hogy az üzenet konkrétan a NATO-tag Lengyelországnak is szólhatott, bár a város közelsége a lengyel határhoz már önmagában is erre utal.

Fotó: Ukrán védelmi minisztérium sajtószolgálata

A második világháborúban Németország és a Szovjetunió előbb felosztotta egymás közt Lengyelországot, majd a németek vereségével zárult harcok után az egész országot nemes egyszerűséggel nyugati irányba tolták el, ez a régió így lett a Szovjetunió, illetve szövetségi állama, Ukrajna része. Bár Lemberg - a mai Lviv - központtal az első világháborúig 150 évig a Habsburg-birodalom részét képezte, ezek korábban lengyel területek voltak. 

A régió és a mai ukrajnai megye legjelentősebb városa Lviv, a lengyelek számára Javoriv is történelmi helyszín Jaworów néven, a magyar történelemben is főszerepet játszó Sobieski János lengyel király és litván nagyfejedelem kedvenc tartózkodási helye, többek közt itt fogadta a pápa gratulációját, miután 1683-ban Bécsnél legyőzte a szultán hadait, és ezzel megkezdődött a törökök kiszorítása Európából. 

Az első világháborút követően a lengyel köztársaság fegyverrel szerezte vissza a régiót a korábban a németek létrehozta ukrán államtól és utódállamától. A második világháború kirobbanásakor, 1939. szeptember 14-16-án a lengyel hadsereg vereséget mért a megszálló németekre Jaworównál, a csatát követő napon azonban keletről a Szovjetunió is megtámadta Lengyelországot, és Lvivet már a németekkel együtt kerítették be. A lengyel katonák, akik nem maradtak a csatamezőn és nem estek német, vagy szovjet fogságba, Magyarországra menekültek. 

Visszatérve napjainkba: a Moszkva-ellenes és Amerika-barát Lengyelország az orosz-ukrán háború idején a háborúból kimaradó, de Ukrajnának fegyvereket szállító egyik forró pontja. Javorivban, a lengyel határ közelében az orosz repülők egy olyan kiképzőközpontot lőttek szét, ahol NATO-sztenderdű fegyverek használatára képeztek ki többek közt külföldről érkezett harcosokat. A támadás előtt egy nappal Moszkva figyelmeztetett, hogy legitim háborús célnak a nyugati fegyverszállítmányokat. Korábban a Pentagon elutasította Lengyelország javaslatát, hogy MiG–29-es típusú vadászrepülőgépeit az Egyesült Államok rendelkezésére bocsássa egy németországi bázison, válaszul Ukrajna vadászgépekre vonatkozó kérésére, mondván, hogy az „nem járható”.

Nincs információnk arról, hogy lengyel állampolgárok szenvedtek vagy haltak volna meg a jaworówi katonai gyakorlóteret ért rakétatámadásban – mondta Marcin Przydacz lengyel külügyminiszter-helyettes a Rzeczpospolita napilapnak. Jaworów a határátkelő közelében található, amelyen keresztül az ukránok Lengyelországba menekülnek, és a támadás az ő elijesztésükre is szolgált - vélte.

Van valamiféle hasonlóság aközött, amit Oroszország tesz, és aközött, ami a 30-as, 1940-es években történt a világban

- tette hozzá.

A BuzzFeedNews egy ukrán hivatalnokot idéz, aki szerint mintegy ezer külföldről érkezett harcos kiképzése folyt a bázison, amikor  légitámadás történt, de a cikk egy másik forrása szerint közülük egy sem sérült meg. James, az egyik külföldi harcos szerint használt, hogy épp előző nap gyakoroltatták velük a légiriadót.

Az orosz védelmi minisztérium egyébként a SkyNews jelentése szerint azt állította, hogy mintegy 180 külföldi harcost öltek meg a támadásban, amit az ukrán védelmi minisztérium szóvivője a CNN-nek orosz propagandának minősített.