A dohányadó árának emelkedése sem segített csökkenteni a dohányfogyasztást Portugáliában a legújabb felmérések szerint.

Többet dohányoznak a portugálok a tavalyi évhez képest a Jornal de Notícias jelentése szerint.

2022 januárja és áprilisa között 19,5 százalékkal nőtt a cigarettafogyasztás 2021 azonos időszakához képest.

Ez időszak alatt így több mint 2,7 milliárd cigarettát adtak el a dél-európai országban, és a dohányadó is többet termel 20 millió euróval (1433 millió eurót) az előző évhez képest.

Studio head shot of young woman exhaling cigarette smoke (Photo by Franck Sauvarie / Cultura Creative / Cultura Creative via AFP)
Fotó: FRANCK SAUVARIE / AFP

 

A megkeresett szakemberek szerint a hat éve piacra dobott, explicit fényképek a dohánycsomagolásokon nem segítettek mérsékelni a fogyasztást, úgy vélik, egyedül az áremeléssel fékezhető meg a fogyasztás.

Az Adó- és Vámhivatal adatai szerint az elmúlt három év csökkenő tendenciája utána először nőtt a dohányfogyasztás a járvány kezdete óta, azonban a 2022 elején regisztrált növekedés ellenére a fogyasztás nem érte el a pandémia előtti mértéket.

Amerika is búcsút int a mentolos cigarettának, de még nem most

A Biden-kormány az amerikai dohányosok több mint harmadának okozhat nehéz pillanatokat a legújabb javaslatával. Ha a közvélemény ennek ellenére támogatja a szabálymódosítást, akár két éven belül tilos lehet mentolos cigarettát árulni a tengerentúli trafikokban.